Cvetanje japanske trešnje.
Ekologija

Cvetanje Japanske trešnje

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Cvetanje Japanske trešnje poranilo i ove godine. U toku aprila meseca, u gradskim parkovima širom Japana, započinje cvetanje japanske trešnje. Time se najavljuje početak proleća i oduševljava sve koji uživaju u lepoti prirode.

Japanska trešnja je simbol proleća u Japanu. U Srbiji se uzgaja već dugi niz godina. Zbog svoje predivne bele ili ružičaste boje, koja popunjava parkove i bašte, japanska trešnja je postala veoma popularna kod nas, posebno među ljubiteljima prirode.

Ovogodišnje cvetanje japanske trešnje očekuje se da će biti posebno raskošno. Vremenske prilike u prethodnom periodu bile idealne za razvoj ovog drveta. Stručnjaci tvrde da je ključni faktor za obilno cvetanje japanske trešnje to što se prethodnih dana nije javilo veće zahlađenje ili mraz, što bi moglo uticati na njeno oštećenje.

Osim što predstavlja ukras u parkovima, cvetanje japanske trešnje ima i kulturnu i simboličku vrednost, jer je u Japanu to tradicionalni znak početka proleća i obnavljanja života nakon zime. U Srbiji, japanska trešnja se često uzgaja u dvorištima i baštama, ali je i deo nekih parkova i botaničkih bašti.

Cvetanje Japanske trešnje nezaboravno

Ukoliko želite da uživate u ovom spektakularnom prizoru, najbolje je posetiti neki od gradskih parkova koji imaju japanske trešnje. Jedna od popularnih lokacija u Beogradu je Kalemegdan, dok se u Novom Sadu može videti u Futoškom parku. Ipak, važno je da posetite ove parkove u pravo vreme, jer cvetanje japanske trešnje traje samo nekoliko dana.

Cvetanje japanske trešnje je jedan od najlepših prirodnih događaja koji se odvijaju u proleće, i predstavlja pravu oazu mira i lepote koja nas podseća na sve ono što je priroda u stanju da stvori. Zato ne propustite priliku da se uputite u neki od gradskih parkova i uživate u ovom veličanstvenom prizoru.

Japanska trešnja, u svetu poznata i kao azijska ili orijentalna trešnja, jeste listopadno drvo koje pripada familiji ruža, odnosno Rosaceae. Vodi poreklo iz Japana, Kine i Koreje. Stablo odlikuje široka krošnja, velika otpornost i dugo trajanje. Može narasti od 8 do 12 metara u visinu, a u širinu i do 5 m. Japanska trešnja cveta tokom aprila, pre listanja. Listovi su naizmenični, eliptični. Cvetovi japanske trešnje su roze ili beli, prijatno mirišu, a specifični su po tome da opadaju u isto vreme, odjednom. Većina varijeteta japanske trešnje ne daje plod.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %