Ekologija

Mura, Drava i Dunav-Evropski Amazon

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Mura, Drava i Dunav, deo globalnog cilja da se obnovi 300.000 kilometara reka. Ovogodišnji Svetski dan voda govori o hitnom rešavanju krize u vezi s vodom i njenom sanitarnom ispravnošću. Sve je jasnije da se šesti cilj održivog razvoja, voda i sanitarna ispravnost vode za sve do 2030.godine se neće ostvariti. A jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom podstaći je i revitalizacija 300 hiljada kilometara reka širom sveta. Naš region učestvuje zahvaljujući projektu obnove Evropskog Amazona.

Biosfere Mura-Drava-Dunav: sarađivati sa lokalnim stanovništvom

„Formiramo operativnu grupu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite prirode. Oni će zajedno, na nivou zemalja kroz koje se proteže prvi, svetski UNESKO-v petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, sarađivati sa lokalnim stanovništvom. Cilj je obnova reka u Evropskom Amazonu. Tako ćemo dati doprinos UN-ovoj Dekadi obnove ekosistema“, kaže Goran Vreljanski, koji u WWF Adriji sprovodi projekat „Obnova Evropskog Amazona“.

Vekovima se raznim delovima prirode upravljalo bez razmatranja uticaja koji to delovanje ima na ekosistem. Kao i usluge koje nam pruža. Proteklih godina smo značajno uticali na naše reke i prirodna područja koja se uz njih nalaze.

U zapadnoj Evropi je taj uticaj bio i veći nego kod nas. Ali se te promene širom sveta vide kroz slične probleme s kojima se danas susrećemo. Plavna područja su isušena i izvršena je prenamena u poljoprivredna zemljišta. Tok reka je skraćen presecanjem meandara, a reke i njihovo meandriranje zaustavilo se izgradnjom utvrđenja na obali i nasipa.

Zbog izgradnje hidroelektrana smanjio se prinos sedimenta. Sve je to za rezultat  imalo spuštanje nivoa korita reka i podzemnih voda. Kao i gubitak veze koju reka ima s plavnom dolinom. Tako su smanjeni retencijski kapaciteti kod velikih vodenih talasa, zbog čega voda brže otiče i ne zadržava se na području gde je sve veći uticaj suša.

„Klimatske promene imaju veliki uticaj na ovaj problem. Rešenja rešenja postoje. Zakonodavstvo Evropske unije nam pruža podršku kako bi se lakše i bolje nosili s problemima koje naši ekosistemi. A samim tim i mi ljudi, osetimo“, zaključuje Vreljanski.


Projekat „Obnova Evropskog Amazona“ podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožena područja). Njime upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom. Reč je o dobrotvornom fondu Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %