Svetski dan divljih vrsta
Ekologija

Svetski dan divljih vrsta:Svet bez vode

1 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Na ovogodišnji Svetski dan divljih vrsta WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature (Svet bez prirode) ujedinjuje neke od najpopularnijih svetskih brendova u protestu protiv opustošenosti sveta bez prirode.

Kao deo kampanje, brendovi, organizacije civilnog društva i sportska udruženja širom sveta ukloniće slike prirode sa svojih zaštitnih znakova. Kao i na web sajtovima i digitalnim platformama. Tako će i oni proširiti svest o gubitku prirode i biodiverziteta. Time što će se publika alarmirati da dobro osmotri dobro poznati logo koji će samo na jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode.

Ove godine neki od najpopularnijih svetskih brendova učestvuju u kampanji, kako na svetskom nivou, tako i u našem regionu.To uključuje i popularnu aplikaciju za učenje jezika Duolingo. Budući da je i glas sportskih udruženja širom sveta sve snažniji protiv klimatskih promena i gubitka prirode, mnogi timovi, poput fudbalskog kluba Aston Villa, nastavljaju taj trend kroz ovu kampanju.

Smanjenje divljih vrsta za 69%

U oktobru 2022. WWF je objavio svoj najnoviji Izveštaj o stanju planete. U kome se nalaze zapanjujući podaci o smanjenju populacija divljih vrsta za 69% u manje od pedeset godina. WWF upozorava da kontinuirana prekomerna eksploatacija divljih vrsta.Kao i uništavanje njihovih staništa što dovodi do gubitka divljih vrsta. Koji koji, kao što vidimo, u velikoj meri utiče na društvene i ekonomske rizike. Odnosno na katastrofalne posledice po planetu.

Nakon toga, svet se obavezao da će zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode do 2030. u okviru Globalnog dogovora o biodiverzitetu. Sporazum je usvojen od strane 196 zemalja u decembru 2022. na COP15 .Na ovom dogovoru i sprovođenju sada WWF insistira kod vlada, poslovnih i finansijskih institucija.

”Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature učini da građani naše zemlje razmisle dva puta o lepotama prirode. Nju smo smo predugo uzimali zdravo za gotovo. Ona nam previše brzo nestaje pred očima. Treba nam da što više ljudi podrži naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo se obratili brojnim kompanijama da pokažu kako bi izgledao svet bez prirode.Veoma smo srećni da su se naši dobro poznati brendovi poput Štark bananice, Lav piva i Plazme odazvali” ističe Uroš Delić, menadžer za odnose sa korporacijama u WWF Adriji.

WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature originalno je potekla iz “One minute Briefs”, online zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti. Posetite One Minute Briefs’ Twitter za više informacija.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %