Postignut sporazum o otvorenom moru
Ekologija

Postignut sporazum o otvorenom moru

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Postignut sporazum o otvorenom moru, prenosi zelenasrbija. Istorijski dogovor posle više od decenije pregovora. Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus ocenio je „istorijski trenutak“ za okeane. Države članice UN konačno su se složile oko prvog međunarodnog sporazuma o zaštiti otvorenog mora. Cilj je očuvanje ekosistema od vitalnog značaja za čovečanstvo.

Sinkevičijus je rekao da je „veoma ponosan“ na ovaj rezultat.
„Preduzimamo ključni korak da očuvamo morski život i biodiverzitet.Oni su od suštinskog značaja za nas i buduće generacije“, rekao je evropski zvaničnik.
On je rekao da je sporazum rezultat više od decenije pripremnog rada.Kao i međunarodnih pregovora „u kojima je EU odigrala ključnu ulogu“.

Sporazumom o otvorenom moru predviđeno 30 odsto okeana se zaštiti

Ugovorom o otvorenom moru je predviđeno da 30 odsto svetskih okeana postanu zaštićena područja do 2030. Time e se sačuvati i obnoviti flora i fauna u vodi.

Sporazum je postignut u sedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.Pregovori su trajali godinama zbog neslaganja oko finansiranja i prava na ribolov. Poslednji međunarodni sporazum o zaštiti okeana potpisan je 1982. godine Konvencija UN o pravu mora.

Iz Međunarodne uprave za morsko dno, koja nadgleda izdavanje dozvola. Naveli su za BBC da će „svaka buduća aktivnost na morskom dnu na velikim dubinama biti podložna strogim ekološkim propisima.Kao i nadzoru, kako bi se osiguralo da se one sprovode održivo i odgovorno“.

Rena Li, ambasadorka UN za okeane, stavila je tačku na dvonedeljne pregovore. Nekada je nekad delovalo da će se prekinuti.

Mina Eps, direktorka tima za okean pri Međunarodnoj upravi za morsko dno, rekla je da se najveća diskusija vodila oko deljenja morskih genetskih resursa.

Morski genetski resursi su biološki materijali iz biljaka i životinja u okeanu koji mogu koristiti društvu. Najviše u oblasti pravljenja farmaceutskih proizvoda, industrijskih procesa i hrane.

Bogatije zemlje trenutno imaju sredstva i novac za istraživanje dubokog okeana. Međutim, siromašnije države žele da obezbede da se svi korisni pronalasci ravnopravno dele.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %