Prugasti šafran
Ekologija

Šafran-tura u Bačkoj Topoli u nedelju

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second
Šafran-tura kod Bačke Topole tradicionalna je aktivnost Ekološkog društva“Arkus”. U planu je da se posmatra procvetali prugasti šafran . Reč je o Crocus reticulatus, jednom od prvih vesnika proleća.Tura će se održati u nedelju, 5. marta sa početkom u 13 časova. Mesto okupljanja je ispred zgrade Muzeja opštine Bačka Topola.

Lokalitet šafran-ture je dolina pored naselja Tomislavci, gde se nalazi jedna od značajnijih populacija prugastog šafrana u našoj sredini. Sam tok cvetanja je izuzetan prizor.

Pošto je mesto održavanja ture na malo većoj udaljenosti od Bačke Topole, mole se svi zainteresovani koji su u mogućnosti da dođu automobilom. Za one koji dođu peške biće obezbeđen prevoz automobilom, ali u ograničenom broju. Program će trajati do 16 časova, u zavisnosti od vremenskih prilika. U slučaju kiše tura neće biti održana“, stoji u saopštenju Ekološkog društva “Arkus”.

Prugasti šafran je višegodišnji divlji cvet visine od 4 do 12 centimetara. Lukovica se pojavljuje u ljubičastoj, plavoj i beloj boji. Tri spoljašnje latice imaju ljubičaste uzdužne pruge, otuda i naziv prugasti šafran.

Prugasti šafran u Srbiji nije zaštićena vrsta. Bez obzira na to, reč je o izuzetnoj biljki koja treba zajednički da se sačuva. Na prostoru gde on cveta Zbog toga je na ovim livadama strogo zabranjeno paljenje biljnih ostataka, dok se staništa prugastog šafrana održavaju odgovarajućim košenjem ili ispašom. 

Šafrani nisu samo vesnici proleća. Neki cvetaju na jesen i pripadaju porodici Iridaceae (perunike).

Začinsku vrstu Crocus sativus, pitomi šafran, pred više od hiljadu godina stvorili su verojatno ljudi na Kritu. Njemu najbliža vrsta je  Crocus cartwrightianus. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %