Japanski stručnjaci u Pančevu.
Ekologija

Japanski stručnjaci u Pančevu

0 0
Read Time:4 Minute, 42 Second

Japanski stručnjaci ovih dana borave u Pančevu i drže predavanja o upravljanju komunalnim otpadom. Predavanja su predviđena za predstavnike lokalne samouprave, đacima u osnovnim školama, kao i zaposlenima u JKP “Higijena” u Pančevu.

Delegacija stručnjaka iz Japana godinama sarađuje sa Pančevo na različite načine.Od pre dve godine sprovodi se projekat “Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana”.

Kao rezultat projekta očekuje se da kadrovi u Pančevu budu osposobljeni za samostalno preduzimanje mera poboljšanja životne sredine. I to, kroz saradnju između akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana. Izabrana su tri osnovna cilja na kojima se radi odnosno radi se na pronalaženju rešenja. I to za tri ekološka problema: park prirode “Ponjavica”, industrijska zona i stara gradska deponija.

Prezentacija o načinu na koji se sprovodi upravljanje komunalnim otpadom sprovedena je i u JKP “Higijeni”.

Mišo Marković, direktor JKP “Higijene” kaže da je za njih veoma značajno učešće u ovom projektu, jer su saradnici iz Japana pomogli Pančevu i JKP Higijena.

Japanski stručnjaci su predstavili svoja rešenja

“Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili kroz ovaj projekat mi ćemo u delovima grada gde trenutno nema mogućnosti da se podele kante za odlaganje reciklabilnog otpada, primeniti japanski sistem kućica. U pojedinim delovima grada postavićemo takozvane “kućice”, rekao je Mišo Marković i dodao:

Tamo ćemo angažovati određeni broj naših sugrađana koji će sakupljati sekundarne sirovine koje će posle ići u reciklažu. Trudićemo se da što manje reciklabilnih materijala završi u telu deponije.Kao i u našim rekama, njivama ili divljim deponijama pored grada. Na taj način ćemo sprečiti zagađenje i poboljšati stanje životne sredine u našem gradu. Sve što možemo da preradimo putem cirkularne ekonomije i reciklaže da ponovo vratimo u proizvodnju i upotrebu proizvoda koji mogu da se recikliraju”, rekao je Mišo Marković.

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Pančevu učenicima viših razreda i njihovim nastavnicima održano je predavanje o odlaganju otpada. Predavanje je održano dr Hiroki Oki, stručnjak za oblast upravljanja komunalnim otpadom iz Tokija.

“Japan se u jednom periodu gušio u otpadu. Ali je danas Japan društvo orjentisano na reciklažu i cirkulisanje resursa. Kao i osvojene tehnologije rado prenosimo drugima. Upravljanje komunalnim otpadom je različito regulisano po opštinama u Japanu. Tako da imamo i onih koji razvrstavaju čak 45 vrsti reciklabilnih materijala, kaže dr Hiroki Oki i dodao.

Dok je najviše onih koji razvrstavaju sedam osnovnih kategorija reciklabilnog materijala. I vi u Pančevu koliko vidim razvrstavate četiri vrste otpada. Ali ima tu još puno posla dok se ne ostvari potpuni prelazak na sistem u kojem se reciklira.Odnosno, ponovo upotrebljava sve ono što može. Kako bi se najmanji mogući postotak odlažio na deponiju. Rado delimo iskustva s našim pančevačkim prijateljima.Drago nam je što vidimo da se razmišlja o očuvanju prirode”, kaže dr Hiroki Oki.

“Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana“

Gosti škole bili su i japanski prestavnici koji pod pokroviteljstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Učestvuju u višegodišnjem projektu “Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana”.

U okviru predavanja predstavnici JKP “Higijene” kao i đaci škole upoznali su se problemom prekomernog komunalnog otpada sa kojim su se susreli u Japanu. Načinima na koji su to rešavali, kakva je politika upravljanja industrijskim i komunalnim otpadom u toj zemlji.

Kako smo od direktora škole Mirka Novovića saznali, učenicima OŠ ”Branko Radičević” pitanja ekologije nisu nepoznata.

“Mi smo škola u kojoj se organizuju različite aktivnosti na kojima se učenici edukuju o ekologiji. U školi recikliramo sve što se može reciklirati. Nastavnici su zajedno sa učenicima i roditeljima osmislili letnju učionicu kako bi u što lepšem i zelenijem prostoru organizovali nastavu. Godinama sarađujemo i sa JKP “Higijena”. Od kojih smo dobili i reciklažne kontejnere za odvajanje papirnog, plastičnog i staklenog otpada. Za naše đake je ovakva saradnja veoma značajna jer mogu da dobije kvalitetnije obrazovanje i da saznaju kako se reciklira u zemljama poput Japana„, kaže Mirko Novović, direktor OŠ “Branko Radičević” u Pančevu.

Škola koja reciklira

Želimo da naši đaci vide sebe za bolje sutra i da ovu zemlju čuvaju. Jer ni mi, kao ni Japanci, drugu zemlju nemamo. Drago nam je što su se gosti iz Japana prijatno iznenadili što se u našoj školi već reciklira.I da smo kao obrazovna ustanova na nekom većem nivou na polju reciklaže. Nadamo se da ćemo i narednih godina to unapređivati i biti škola za uzor i drugima”, kaže Mirko Novović, direktor OŠ “Branko Radičević” u Pančevu.

Kako smo od stručnjaka iz Japana saznali, jedan od njihovih projekata se zove “Roda” i u njegovoj realizaciji takođe sarađuju sa Pančevom. Roda u Japanu je veoma ugrožena vrsta. S tim, što je Pančevo stanište crne rode.I u parku prirode “Ponjavica” ali i na celoj teritoriji Pančeva ima dosta roda.

Kako kažu, za to što je roda u Japanu ugrožena vrsta krivi su ljudi, kao i za druge ekološke probleme. Zato su pre nekoliko decenija krenuli u rešavanje tog problema.Kao i problema sa prekomernom količinom komunalnog i industrijskog otpada. Svoja iskustva i osvojene tehnologije žele da podele i sa drugim zemljama koje su suočene sa sličnim problemima.

Upravo ovaj srpsko-japanski projekat koji se godinama sprovodi ima za cilj razmenu znanja, edukaciju lokalnog stanovništva. Isto tako i unapređenje životne sredine u Pančevu.A sve kroz saradnju između akademske javnosti, gradske uprave, industrije i građana.

Tokom današnjeg dana stručnjaci iz Japana obićiće i postrojenje za razvrstavanje komunalnog otpada JKP “Higijene” Pančevo. Kao i lokacije na kojima se podižu takozvane “kućice” za odlaganje reciklabilnog materijala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %