EVo električno vozilo predstavljeno javnosti.
Energetika

EVO električno vozilo iz BIH

3 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

EVO električno vozilo u Bosni i Hercegovini je ugledalo svetlost dana. Od ideje do realizacije bilo je potrebno 3 godine i onda je  EVO ugledao svetlost dana. Grupa mladih inžinjera travničke fabrike mašina, prateći svetske trendove, pobrinula se da BiH prvenac bude konkurentan na evropskom tržištu, prenosi srda.rs

“Osnovne karakteristike ovog električnog vozila jeste njegova autonomija od 100 kilometara, uz dva baterijska modula i nosivost od 300 kilograma. Ono što je još jedna njegova velika prednost je njegova zapremina kargo prostora nešto veća u odnosu na naše glavne konkurente”,  objašnjava Denis Bešić, rukovodilac razvoja u GS TMT.

EVO električno vozilo sadrži i solarni panel

Još jedna od prednosti je što se na vrhu nalazi solarni panel. To znači da se ovo električno, dostavno vozilo može puniti i sunčevim zracima.

Iako, Bosna i Hercegovina još uvek kaska za evropskim zemljama u pogledu električnih vozila, EVO bi mogao biti uzdanica i napraviti veliki iskorak u privredi susedne zemlje. Entuzijasti iz ove travničke fabrike, na ovom projektu sarađivali su i sa kolegama iz regiona.

“Saradnja na ovom vozilu bila s još dve kompanije, to je jedan mladi tim momaka iz Zagreba i  naši dizajneri iz Beograda. Time smo posebno ponosni. Napravili smo jednu sinergiju u region.  TMT jeste nositelj posla. To je pokazatelj da ovde ima znanja, ima pameti, da se može raditi i da ekonomija ne poznaje granice”,  govori izvršni direktor GS TMT-a Senad Beganović.

Električno biciklo Ruffiaana

Ova fabrika postala je prepoznatljiva pre nekoliko godina zbog skupocenog električnog bicikla Ruffiana. To biciklo je kupio  i Kristijano Ronaldo. Metalna konstrukcija se pravi ovde, a sklapa u Nemačkoj. Od nedavno, taj posao vodi ‘sestrinska’ firma. Međutim, i u slučaju EVO vozila i Ruffian bicikla, carinski nameti su ograničavajuća okolnost.

Mi radimo ovde, zavarimo konstrukciju, farbamo, radimo predmontažu i šaljemo u Nemačku da se full montira bicikl. Zašto to radimo, radimo samo iz jednog razloga, zbog problema carina koje imamo. Znači na sve te elemente morate platiti 10 posto carine i onda ga vratiti gore. Kad plaćate 10 posto carine, onda nam se isplati jeftinije da radite u Nemačkoj gde to nemate – objašnjava tehnički direktor Ruff Cyclesa Muamer Trako.

Kada je reč samo o EVO vozilu, pred travničkom fabrikom trenutno je još jedan veliki zadatak – da uspešno prođe testiranja. Nakon toga, treba da dobije licencu za serijsku proizvodnju. A onda da krene u osvajanje evropskog tržišta.

Izvor: srda.rs/N1

Foto: GS TMT Facebook

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %