Feminizam

Vreme je praznika i kreativnosti

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Vreme je praznika. Magija božićnih i novogošnjih praznika sve obavija. Miris kolača, kuvanog vina širi se Suboticom, dok se grad ukrašava novim novogodišnjim ukrasima. U celom gradu mogu da se kupe najrazličitiji ukrasi za jelku, ali ipak neko vodli i sam da ih pravi. Subotičanka Ana Mukić počela da izrađuje predmete od slame, da obrađuje glinu, slika na svili. Međutim, pravi izazov za nju je bio izrada predmeta od kanapa. Gledala je razne tutorijale na jutub kanalu i počela da izrađuje predmete i slike od kanapa.

“Predmete od kanapa i drveta nije teško napraviti. Potrebno je strpljenje i inspiracija. Uvek sam volela miris drveta, špargu i sve što je prirodno volim.Počela sam da pravim predmete od šparge. Videla sam na internet i počela da pravim sitnije predmete, pa onda sve složenije.Dok sam radila nisam imala vremena, tek kada sam otišla u penziju učlanila sam se u Gerontološki klub “Bajnat”. Prvo sam izrađivala premete od gline, pa smo radili slikanje na platnu i slično”,kaže Ana Mukić.

Kanap, lepilo i makaze za savršen praznični ukras

Od materijala joj je potreban kanap, lepilo, juta i makaze.

Jako je teško raditi jer ne mogu naći material kvaliteta kakvog želim. Recimo bela šparga mi je potrebna, a nje u Srbiji nema ili je teško nabaviti. Sa druge strane, sam kvalitet šparge je loš. Negde je tanka, pa debela i tako je teško raditi. Treba mi i tečno i siikonsko lepilo, zatim juta. Recimo jutu sam nabavila u Beču”, objašnjava naša sagovornica.

Ana je jedna od retkih u našoj zemlji  koja izrađuje derorativne predmete od kanapa.

“Inspiracija dođe sama od sebe. Tašnu koju sam izradila videla sam na internet i to mi se jako dopalo i tako sam uzela mustru. Isto tako šaram jaja špargom, zatim crtam i ukrašavam ih svilom.Isto tako, radila sam  i ukrase za jelku od kanapa”, dodaje Ana.

Ona radi za svoju dušu i za svoju porodicu, za sada ne prodaje svoje radove. Za jedan rad potrebno joj je i do pet sati intezivnog rada za figure, dok za torbu joj je potrebno i do 24 časa.

Do sada je osvojila brojna priznanja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %