Feminizam

Ukinuta moralna policija u Iranu

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Mahse Amini je Iranka koju je u septembru uhapsila moralna policija. Nakon toga je preminula u zatnoru moralne policije. Od tog momenta zemlju su preplavili protesti. Iran je nakon višemesečnih protesta u kojima je ubijeno više 300 ljudi odlučio da popusti i ukine moralnu policiju.

„Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem. Zbog toga je ukinuta“, kratko je prokomentarisao glavni iranski tužitelj Jafar Montazeri.

Mahse Amini.

Iran je ukinuo svoje policijske jedinice za moral nakon više od dva meseca protesta izazvanih hapšenjem Mahse Amini. Ona je navodno prekršila strog ženski kodeksa oblačenja u zemlji, pišu lokalni mediji.

Iran je pored toga saopštio i da će preispitati decenijama star zakon koji od žena zahteva pokrivanje glave. Iran se bori da uguši više od dva meseca protesta povezanih sa strogim kodeksom oblačenja. Oni su preplavili Iran nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog porekla koju je moralna policija uhapsila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona. Mahsa Amini, koja je umrla u pritvoru moralne policije 22. septembra 2022. u Iranu dovela je do velikih protesta kako u zemlji, tako i širom sveta.

Žena je umrla zbog navodnog nepoštovanja propisa o nošenju hidžaba.

Mahsa Amini je putovala sa svojom porodicom iz zapadne iranske provincije Kurdistan u glavni grad Teheran da poseti rodbinu kada je uhapšena jer je, navodno, prekršila stroga pravila zemlje o ženskom odevanju.

Očevici tvrde da je Amini pretučena u policijskom kombiju, što policija negira.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %