Feminizam

Sporazum o saradnji PSPS i „Srna“

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Potpisan je sporazum o saradnji između Pokrajinskog sektererijata za privredu i turizam i “SRNA”. Reč je saradnji sa Udruženjem naučnica u Srbiji, simboličnog naziva ,,SRNA“. Tim povodom je  prof. dr Sanja Podunavac – Kuzmanović potpisala Protokol o saradnji.Ovim je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam bogatiji je za još jednog strateškog partnera. U planu je da  u narednom periodu još intenzivnije rade  na povezivanju akademske zajednice i žena u nauci sa sektorom privrede i preduzetništva.

Istraživanja: Naučnice imaju dominantnu ulogu u nauci

Potpisivanje ovog, prvog u nizu, dokumenta o zajedničkoj saradnji i sprovođenju aktivnosti na osnaživanju kako javnog mnjenja. Tako i  žena u nauci i privredi, je od velike važnosti za Pokrajinski sekretarijat, ističe sekretar Ivanišević. S obzirom i da relevantni statistički podaci u AP Vojvodini pokazuju da žene, prevashodno naučnice imaju dominantnu ulogu, ne samo u društvu, porodici, u javnom i privatnom sektoru, već u privredi i visokoobrazovnom sistemu.

,,Zajedničkim radom i zalaganjem ćemo se truditi da promovišemo ženu kao stub porodice, ženu kao samostalnu osobu koja je nezavisna i koja nije ničije vlasništvo. Upravo konkurs za podršku ženskom preduzetništvu ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena. Trebalo bi da prestanemo da pričamo o rodnoj ravnopravnosti, već da počnemo da je živimo u svim segmentima društva. U porodici, obrazovanju, privredi i preduzetništvu. Počnimo da menjamo svest, ali ne samo deklarativno“, rekao je dr Ivanišević.

Predsednica Udruženja prof. dr Sanju Podunavac – Kuzmanović navodi da je rad Udruženja ,,SRNA“ usmeren na naučnice i prosvetne radnice. Cilj je da poveća njihovu vidljivost u široj društvenoj zajednici, preko promovisanja principa rodne ravnopravnosti u svim aspektima naučnog rada. Osnaživanje učenica i studentkinja za bavljenje naukom, jačanja kapaciteta naučnica u oblasti inovacionog preduzetništva. Pa sve do podizanja svesti o značaju postojanja sistemskih rešenja koja će im pružiti podršku u nauci, prosveti i privredi. Na taj način bi ispoljile potencijal i doprinele opštem društvenom razvoju, konkurentnosti i inovativnosti u privredi.

Osnaživanje devojčica od velikog značaja

Ona je dodala da je Udruženje na ovogodišnjem 17. Međunarodnom sajmu obrazovanja ,,Putokazi“ na Novosadskom sajmu, imalo brojne aktivnosti. Uspešno je realizovano osam interaktivnih radionica koje su, pre svega, bile namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, kojima su članice predstavile i približile nauku na inovativan i interesantan način.

,,U toku trajanja Sajma, realizovan je okrugli sto posvećen osnaživanju devojčica i žena za bavljenje naukom i preduzetništvom, koji je bio veoma uspešan. Prepoznali smo dobru volju i osećaj pokrajinskog sekretara Ivaniševića za rodnu ravnopravnost, za žene u nauci i privredi. Bez predaha nastavljamo da radimo kontinuirano na kreiranju atmosfere u kojoj ćemo motivisati devojčice i devojke da se odluče na izazove poput bavljenja naukom. Jedino okupljene oko zajedničkog cilja, možemo doprineti poboljšanju položaja manje zastupljenog pola u određenim oblastima. Odnosno uspostavljanje rodnog balansa u svim oblastima. Ovaj sporazum je važan jer smatramo da je potrebno povezivati nauku sa privredom. Te promovisanjem rada naših koleginica, naučnica, koje se bave očuvanjem turističkih destinaciji. Deci predstavimo nauku na atraktivan način“, navela je prof. Podunavac – Kuzmanović.

Predsednica Udruženja ,,SRNA“ je dr Ivaniševiću uručila Zahvalnicu za doprinos i zalaganje u osnaživanju žena za povezivanje nauke i preduzetništva.

Prema rečima potpredsednice Udruženja, dobitnice prestižnih priznanja u nauci i privredi prof. dr Jovane Grahovac, a sa aspekta članice Udruženja i žene koja se bavi naukom, izuzeno je važno ohrabrivati žene, ne samo da se bave naukom i naučnim disciplinama, već i za prenošenje naučnih dostignuća privredi, jer će na taj način moći da stvore bolje, zdravije i uspešnije okruženje, značajno za sve nas, a pogotovo za implementaciju naučnih rešenja u privredi.

Poptisivanje Protokola o saradnji, prvi je korak u nizu zajedničkih aktivnosti na jačanju svesti i pronalaženju sistemskih institucionalnih rešenja za osnaživanje žena u nauci, privredi i pružanje podrške ženskom preduzetništvu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %