Feminizam

,,Nauka i privreda su ženskog roda’’

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ naziv je skupa održanog u Subotici. Cilj skupa je jačanje saradnje sektora privrede i akademske zajednice.Udruženje naučnica Srbije „SRNA“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, organizatori su skupa. Osnovni cilje je jačanje saradnje nauke i privrede i podizanja svesti šire društvene zajednice o značaju sistemske podrške ženama. Ova podrška im je neophodna kako bi održale balans između uspešne karijere i porodičnog života.

U Gradskoj kući u Subotici su se tim povodom okupili su se predstavnici Regionalne privredne komore Subotica, članovi Gradskog veća Grada Subotica i predstavnici javnog i privatnog sektora.

Prisutnima se obratitio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, koji je istakao da saradnja akademske zajednice i privrede predstavlja važan segment ekonomskog razvoja Vojvodine. To jr put ka unapređenju poslovanja u svim sferama i segmentima.

Ivanišević: Potrebno da privreda i nauka nađu svoj put

,,Udruženje SRNA na najbolji mogući način predstavlja ono što hoćemo da postignemo, da privreda primeni nauku. Ako ne primenimo više nauke i naučnih dostignuća i ne budemo brži, cela privreda će nam biti stari zanat. S druge strane, potrebno je da nauka nađe svoj put u privredi“, rekao je sekretar Ivanišević.

Ivanišević je dodao da je ideja čitavog koncepta ovog i sličnih skupova da se poveća broj preduzetnica. Odnosno, da se zaposli što veći broj ljudi i poveća broj inovacija i pronalazaka kojih je malo u primeni u privredi.

Predsednica Udruženja naučnica SRNA, prof. dr Sanja Podunavac – Kuzmanović, je istakla da je današnji događaj jedan od četiri u okviru programa Udruženja pod nazivom ,,Naučnice i preduzetnice na istom zadatku“. Cilj je da se osnažuju i ohrabruju žene da se bave preduzetništvom. Zatim, da se motivišu naučnice da prezentuju rezultate naučnih radova i tako doprinesu opštem društvenom razvoju.

Ostvarivanje inicijalnih kontakata između naučnog i privrednog sektora, kao i prezentacija ideja i potreba sa obe strane. To predstavlja prvi korak u kreiranju mreže naučnica i privrednica. Što je neophodno za puni razvoj inovativnog potencijala Republike Srbije.

U nastavku programa ovog stručnog skupa, predstavnicima javnog sektora i sektora privrede i preduzetništva, profesorke, saradnice i istraživači – članice Udruženja SRNA, su predstavile svoje akademske radove. Kao i istraživačke i njihovo učešće u privredi. Zatim, načine za sinhronizaciju poslovnog i privatnog života žene koja je i naučnica i privrednica i porodična žena, supruga i majka.

Upoznali se i sa procesom proizvodnje vina

Učesnice okruglog stola su:

dr Milica Aćimović, viša naučna saradnica u oblasti Biotehničke nauke,

prof. dr Jelena Vulić, vanredna profesorka u oblasti Tehnološko-inženjerske hemije,

dr Ivana Pajčin, naučna saradnica u oblasti Tehničko-tehnološke nauke,

dr Aleksandra Nešić, naučna saradnica u oblasti Inženjerstvo materijala,

dr Amela Greksa, istraživačica u oblasti Pejzažna arhitektura,

prof. dr Jovana Grahovac, redovna profesorka u oblasti Biotehnologija,

prof. dr Ivana Beara, redovna profesorka u oblasti Biohemijske nauke,

dr Indira Popadić, iz Centra za poslovnu edukaciju i konsalting „Core International“ i

Đenđi Seleši, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Učesnice današnjeg Okruglog stola pod nazivom ,,Nauka i privreda su ženskog roda“, su nakon uspešno održanog skupa u Gradskoj kući Grada Subotica posetile Vinariju Zvonko Bogdan. Vinarija pored svoje osobenosti i nosilac oznake kvaliteta,, Najbolje iz Vojvodine“, koji joj je dodeljen u 2021. godini.

Članice Udruženja naučnica Srbije SRNA su imale priliku da obiđu vinariju i upoznaju se sa poslovnim procesima i proizvodnjom vina.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %