Završna akcija čišćenja treće sezone projekta kompanije Henkel „Volim reku, a ti?“. Projekat se realizuje u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS). Akcija je održana je na Adi Ciganliji. Tom prilikom iz najvećeg i najlepšeg kupališta, izletišta i odmarališta našeg glavnog grada izvučeno je oko 400 kg otpada. Ove godine Henkel i SOPAS čistili su sedam lokacija širom Srbije iz kojih je ukupno izvučeno oko 2.750 kg otpada.

Cilj je sačuvati planetu

Tim povodom, Menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu Milica Šljivančanin, istakla je:

„Veoma nam je drago što već treću godinu zaredom, u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije realizujemo ekološki projekat. Zajedničkim snagama doprineli smo očuvanju naših vodenih bogatstava. Nastojimo da čuvamo našu planetu – jedini dom koji imamo. Zaštita i obnavljanje biodiverziteta, sa posebnim fokusom na šume, zemljište i vodu, prioritet je kome smo posebno posvećeni kroz našu Strategiju održivosti“.

Projekat „Volim reku, a ti?“ dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije. 

„Na prvom mestu bih želela da istaknem da sam izuzetno ponosna na projekat ‘Volim reku, a ti?’ koji uspešno realizujemo već tri godine, ali i na saradnji sa kompanijom Henkel koja se pokazala kao odličan partner. Sa Henkelom delimo iste vrednosti. Očuvanje naših vodenih bogatstava i želju da edukujemo javnost o značaju istog, Verujemo da ćemo pomenuti projekat sprovoditi i u godinama koje dolaze“, izjavila je Božana Ostojić, Predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Pre dve godine očišćenjo 650 kilograma otpada

U prvoj sezoni, 2020. godine, očišćeno je više od 650 kg otpada. I to sa 4 lokacije: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zavojsko jezero kod Pirota i Ada Ciganlija u Beogradu. Naredne, 2021. godine projekat je proširen na 6 lokacija. Pa su pored početnih lokacija očišćeni jezero Perućac kod Bajine Bašte i Zobnatičko jezero kod Bačke Topole. Ukupno je izvučeno oko 3 tone otpada. Ove godine projekat obuhvata 7 vodenih bogatstava naše zemlje. I to: Zavojsko jezero kod Pirota, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, jezero Vrutci kod Užica, gradsko kupalište Štrand na Velikom bačkom kanalu kod Sombora, jezero Ćelije kod Kruševca, Dunavac – gradska plaža u Apatinu i Ada Ciganlija u Beogradu.

O Henkelu

Henkel posluje širom sveta sa uravnoteženim i raznovrsnim portfoliom. Kompanija zauzima vodeće pozicije sa svoja tri poslovna sektora u oblastima industrijskog tržišta. Kao i proizvoda široke potrošnje, zahvaljujući jakim brendovima, inovacijama i tehnologijama. Henkelov sektor Adhezivi Tehnologije je svetski lider na tržištu lepkova – u svim industrijskim segmentima u svetu. Sa sektorima Deterdženti i kućna hemija i Beauty Care, Henkel zauzima vodeće pozicije na mnogim tržištima i kategorijama širom sveta. Osnovan 1876. godine, Henkel iza sebe ima više od 140 godina uspešnog poslovanja. U 2020. godini, kompanija Henkel ostvarila je prodaju veću od 19 milijardi evra i korigovani operativni profit od oko 2,6 milijardi evra.

Henkel zapošljava više od 53.000 ljudi širom sveta – predan i veoma raznovrstan tim, ujedinjen snažnom korporativnom kulturom, zajedničkim ciljem da ostvari održivi standard, kao i zajedničkim vrednostima. Kao priznati lider u održivosti, Henkel se nalazi na najvišim pozicijama mnogih međunarodnih indeksa i lista. Henkelove prioritetne akcije izlistane su u nemačkom indeksu DAX. Za više informacija, posetite www.henkel.com

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.