Feminizam

Međunarodni dan devojčica-male naučnice

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Obeležen Međunarodni dan devojčica uz predstavljanje malih naučnih radova. Cilj je intenzivnije povezivanje nauke i privrede od najranijeg uzrasta.

S ciljem popularizacije nauke među decom, kao i isticanje nauke kao važne svečano je obeležen Međunarodni dan devojčica u Holu Pokrajinske vlade. Organizator je Udruženje naučnica Srbije ,,SRNA“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu. Sekreterijat je prepoznao značaj isticanja važnosti povezivanja nauke i privrede.

Devojčice u nauci i privredi

Međunarodni dan devojčica se širom sveta obeležava već čitavu deceniju. Sama inicijativa je potekla od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Želja je bila da se pošalje poruka o značaju odavanja više mogućnosti za osnaživanje i ulaganje u devojčice koje su od ključne važnosti za ekonomski rast. Cilj ove svečanosti je ujedno i osnaživanje i ohrabrivanje devojčica prilikom odabira budućih profesija. Kako ne bi bile podložne stereotipima, predrasudama, već da se rukuvode ličnim interesovanjima i talentima.

U skladu sa tim, Udruženje naučnica Srbije „SRNA” je 8. juna 2022. godine raspisalo konkurs za izradu Malog naučnog rada u tekućoj godini. Na konkurs se za 20 različitih tema prijavilo 30 devojčica, učenica osnovnih škola iz Novog Sada, Beograda i Sombora. Po završetku svojih radova, pod mentorstvom profesorki i profesora Univerziteta u Novom Sadu, Komisija za ocenu radova je na prvoj sednici krajem septembra donela Odluku o dodeli nagrada za Mali naučni rad.

Program za male naučnice

Ovom prilikom je predstavljen program koji je grupa devojčica pohađala sa naučnicama. Pri čemu su, kako ih mentori nazivaju, ,,male“ polaznice imale priliku da izlažu svoje naučne radove. Tako su i pokazale svoje sklonosti i afinitete u raznim oblastima istraživanja. Ujedno su predstavile i modele efikasnog povezivanja nauke i privrede.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, zahvalio se ,,malim naučnicama“ na marljivosti i predanom radu sa mentorima. Zatim i publici rečima da je razlike potrebno staviti po strani, prošlost iza sebe i usmeriti se na ono što je važno. A to je na nauku, obrazovanje, što samo po sebi jeste velik doprinos mladih, a kasnije i akademskih građana u svim sferama društva.

,,Pamtite ovaj današnji dan, i ako budete putovale van granica. Ponesite ove zastave, ovaj grad u srcu, vi ste budućnost i u to iskreno verujem. Škola, obrazovanje su temelj svega. Današnji dan je budućnost naše zemlje. Nemojte da nam prošlost bude važnija od budućnosti. Da odgovore za budućnost tražimo u prošlosti, da se vraćamo i prebrojavamo. I devojčice i dečaci su jednako značajni u društvu“, rekao je Ivanišević. On je istakao da, kao otac dve devojčice, ne veruje da su niti one, a niti dečaci, slabiji pol, već da smo svi isti, sa istim šansama.

Pokrajinski sekretar se zahvalio i Udruženju naučnica što je prepoznalo značaj da je potrebno predstaviti ono ,,najbolje što imamo“.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“ prof. dr Sanja Podunavac- Kuzmanović, obraćajući se prevashodno devojčicama, zamolila ih da se nikada ne odriču svoje radoznalosti. Ona je poručila da ih nikada ne napusti njihova mladalačka kreativnost i energija.

,,Doprinos Udruženja je upravo pružena prilika devojčicama da tokom izrade malih naučnih radova uplove i zakorače u taj čaroban svet nauke. Da pokažu koliko su kreativne, inovativne, radoznale i maštovite“, poručila je prof. dr Podunavac – Kuzmanović.

Prisutne je pozdravila i direktorka korporativnih komunikacija u kompaniji ,,L’Oréal” Balkan i koordinatorka programa „Za žene u nauci“, Sanja Burg.

Ivanišević i Podunavac – Kuzmanović uručili su sertifikate i zahvalnice polaznicama programa. Zahvalnice su uručene i njihovim mentorkama i mentorima.

U okviru ove svečanosti, upriličena je prezentacija ,,Malih naučnih radova“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %