Ekologija

Lešinari su najugroženiji na svetu

0 0
Read Time:56 Second

Lešinari su najugroženije grupe životinja na svetu.Danas je Svetski dan lešinara. Fond za zaštitu ptica grabljivica obeležava svetski dan zaštite lešinara „International Vulture Awareness Day“. Srbiji su iščezle čak tri vrste lešinara (bradan, crni strvinar i bela kanja).

Prva subota u septembru je ustanovljena kao dan lešinara 2008. u Nju Jorku. Tada su saopšteni rezultati o katastofalnom iščezavanju čitave grupe vrsta koje zauzimaju važnu ulogu u razgradnji uginulih životinja u prirodi. Nestankom ovih ptica otvara se problem uklanjanja uginulih životinja u prirodi i mogućnosti širenju zaraza.

Cilj je da se skrene pažnja javnosti na zaštitu beloglavog supa. Reč je o jedinoj vrsti lešinara koja je sačuvana u Srbiji. Pokrenuti su programi ponovnog naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu i u Popovo polje. Uspostavljeni su uslovi da se ova vrsta vrati u napuštene prostore Balkana. Beloglavi sup se nekada gnezdio na Balkanu. Povratak crnog lešinara, bele kanje i orla bradana je izvesniji sa povratkom beloglavog supa.

U poslednjih 10 godina lešinari nestaju. Pogotovo je vidljiv nagli pad brojnosti lešinara u svetu i do 50 odsto. Najveća opasnost po opstanak lešinara je nedostatak hrane i trovanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %