Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije

Od majčinog mleka pravi nakit

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Subotičanka Ibolja Marinković od majčinog mleka pravi nakit. Inače, prsten, privezak, naušnice izrađene od majčinog mleka su veoma popularan nakit u svetu, ali kod nas je tek na početku. Veoma neobičan hobi koji je polako je postao „in“ u Srbiji.

Modla za nakit.

Ibolja Marinković je majka dvoje maloletne dece. U želji da sa sobom uvek ima uspomenu na najlepši period za majku i dete počela je da izrađuje nakit od majčinog mleka.

“Ideja je došla kada sam se porodila sa mlađim sinom. Nisam znala kako da sačuvam pupčanik. Nekako nisam želela da ga sačuvam samo u nekoj kutiji i držim kao uspomenu. Surfujući internetom, tražeći rešenje videla sam da mogu da ga izlijem epoksilnom smola i da napravim razne oblike. Tako istražujući, saznala sam da mogu i da pravim nakit od majčinoj mleka”, objašnjava Subotičanka Ibolja Marinković.

Nakit izrađen sa mnogo mašte i volje.

Kaže da je sama napravila recept za nakit. Potrebno je mnogo strpljenja i mašte.

“Sem smole i majčinog mleka ide još jedan sastojak koji je tajna. To je moj recept. Potrebno mi je pet mililitara mleka i kada stigne do mene, sedam do deset dana je potrebno da napravim jedan komad.Sve ručno radim, šmirglam, poliram i zato je tako sjajan“, objašnjava naša sagovornica.

Ibolja dalje objašnjava da tek kada dobije material u ruke dobijei ideju kakav nakit bi da napravi, ali i po želji. Izrađujući nakit od majčinog mleka, došla je na ideju da pravi i sapune.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %