Feminizam

Ekologija i biznis

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Žensko preduzetništvo ne treba samo da se posmatra kroz biznis. Mnoge žene, se ne bave biznisom, nego kroz različite svoje aktivnosti osnažuju žene. Jedna od njih je i Novosađanka Olivia Tešić.

Diplomirana biološkinja i samostalna savetnica za unapređenje i zaštitu prirodnih dobara, za portal ecofeminizam.com ocenjuje da ne postoji zvanična nit koja povezuje zaštitu životne sredine i rodnu ravnopravnost. Završila Prirodno-Matematički fakultet u Novom Sadu , Odsek za biologiju. Magistrirala na ACIMSI – Centar za rodne studije, Univerzitet u Novom Sadu.

Životna sredina je kompleksna oblast

“Zaštita životne sredine je velika i kompleksna oblast, i u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine u kojem radim, tematske oblasti su podeljene po sektorima. Tako da bih se ogradila sa ocenjivanjem drugih sektora, posebno na urbani deo životne sredine. Zaštita prirode u Vojvodini mogu da kažem da je stanje zadovoljavajuće. Uvek može i teži se boljem, što je i cilj našeg rada. S obzirom da je zaštićeno oko 6,7% teritorije Vojvodine, sa određenim stepenom zaštite prirode, u odnosu na 80% poljoprivrednog zemljišta, veliki je izazov sprovoditi mere aktivne zaštite“, kaće sagovornica i dodaje:

„Kao i očuvanje i unapređenje stanja prirodnih vrednosti. Veoma je važno dobra i sinhronizovana saradnja svih zainteresovanih strana. Od državnih organa – resornih uprava na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Zatim, upravljača, udruženja građana i lokalnog stanovništva”, rekla je Olivija Tešić za portal ecofeminizam.com.

Sagovornica dalje objašnjava da bi trebalo da se projektne aktivnosti više usmere  na sadržaje u zaštićenim područjima. Tačnije kroz različite ponude eko – turizma, ruralnog turizma. 

Životna sredina i rodna ravnopravnost

“Zvanično ne postoji nit koja povezuje zaštitu životne sredine i rodnu ravnopravnost i mogla bih da kažem da još nije prepoznat izazov koji povezuje ove teme. Međutim, dugogodišnjim radom u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, u stvari u sektoru za zaštitu prirodnih dobara Vojvodine, uočila sam da postoji neposredna povezanost ruralnih sredina sa zaštićenim područjima. Gde su seoske žene prijemčivije što se tiče rešavanja problema zaštite životne sredine.Najviše su angažovane i aktivne, jer prepoznaju interes zdrave životne i zaštićene prirode. Naime, organska poljoprivreda, tradicionalni vid proizvodnje, pašarenje stoke na zaštićenim predelima, proizvodi biobašta. Sve bi trebalo više afirmisati kao zdrave i/ili organske lokalne proizvode. Posebno seoske žene osnažiti da prepoznaju mogućnost ekonomskog osnaživanja”, objašnjava naša sagovornica.   

Profesorka, novinarka, feministkinja

Inače, Olivia Tešić je radila kao profesorka biologije u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. Paralelno sa prosvetnim radom, radila je na Televiziji Novi Sad u Dokumentarnom program  kao novinaka – saradnica i voditeljka emisija: „Naučni mozaik“, „Škola zdravlja“ i  lovački- ribolovački magazin „Čeka“. Na Radio „Stotka“ u Novom  Sadu je autorka emisije o ekologiji „Zeleni talas“. Od jula 2001. do maja 2002. radi kao koordinatorka na projektu „Dokumentaciono-Informativni Centar“ pri Ženskim studijama i istraživanjima u Novom Sadu, a juna 2003. diplomirala je alternativne interdisciplinarne dvogodišnjie Ženske studije i istraživanja „Mileva Marić Ajnštajn“. Zvanje magistra nauke stekla je na Univerzitetu u Novom Sadu, ACIMSI – Centar za rodne studije. Magistarska teza: „Ranjivost ženske populacije u uslovima zagađene životne sredine na primeru Pančeva“, 2007. godine.  Od maja 2002. zaposlena je u Vladi AP Vojvodine kao samostalna  stručna saradnica za razvoj neprofitnog sektora u Vojvodini. Od februara 2004. radi u Pokrajinskim sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine sa zvanjem savetnice pokrajinskog sekretara. Učestvovala je u izradi većeg broja projekata iz oblasti eko-ruralnog  razvoja i zaštite životne sredine Vojvodine. Kao i na međunarodnim projektima u cilju unapređenja zaštite životne sredine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %