Mala škola flore i faune

Mrke medvedice oporavljaju se u Zoovrt-u Palić

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Mrke medvedice, Mara i Stana lepo se oporavljaju u Zološkom vrtu Palić.

Početkom juna na u privatnom vlasništvu u Konarevu kod Kraljeva policija je pronašla kavez u kojem su bila zatvorena dva odrasla mrka medveda.Reč je o strogo zaštićenim vrstama. Oduzete su dve ženke mrkog medveda  koje su još kao bebe 1992. godine stigle na imanje u Konarevu.

Najviše se krijumčare mrki medvedi

U uviđaj izvršili pripadnici novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine. Dalju brigu o životinjama preuzele su  nadležne službe. 9.juna uspešnom akcijom  policije, veterinarske inspekcije i stručnim službama Beo zoo vrta i Zoo vrta Palić, dve ženke mrkog medveda smeštene su u Zoološki vrt Palić.

Iz Zoološkog vrta poručuju da su u dobrom stanju i da su se privikle na novi dom. Mara i Stana, su nove stanovnice Zoološkog vrta na Paliću. Dve ženke mrkog medveda imaju oko 30 godina i njihov transport je bio rizičan, ali sve je prošlo bez problema.

”Nikada ranije nisu ulazile u vodu. Prvi dan kada su se upotpunosti oporavile od puta bile su nesigurne nisu znale šta je to velika vodena površina. Da mogu ovde da se kupaju i rashlade. Kada su to otkrile sve je u redu. Lako ih razlikujemo, jed se odazivaju na svoja imena, s tim da je Stana malo krupnija. Bilo je rizično da ih prebacimo, jer je dug put, ali sve je prošlo u najboljem redu”, rekao je veterinar iz Zoovrta Palić, Marko Lazić.

 Medvedice smeštene su u volijeru u kojoj je ranije boravio beli medved, pa ih posetioci Zoo vrta mogu videti. Medvedice vole slatkiše, naročito urme.

Prihvatilište za divlje životinje je jedino u Srbiji. U njemu su trenutno uglavnom povređene životinje. Ima ima oko 600 jedinki i to uglavnom ptice.U ovo prihvatilište se donose i životinje koje su oduzete na carini i kod pokušaja krijumčarenja.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Mala škola flore i faune“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za zaštitu životne sredine. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %