Pet. okt 7th, 2022

Mrke medvedice, Mara i Stana lepo se oporavljaju u Zološkom vrtu Palić.

Početkom juna na u privatnom vlasništvu u Konarevu kod Kraljeva policija je pronašla kavez u kojem su bila zatvorena dva odrasla mrka medveda.Reč je o strogo zaštićenim vrstama. Oduzete su dve ženke mrkog medveda  koje su još kao bebe 1992. godine stigle na imanje u Konarevu.

Najviše se krijumčare mrki medvedi

U uviđaj izvršili pripadnici novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine. Dalju brigu o životinjama preuzele su  nadležne službe. 9.juna uspešnom akcijom  policije, veterinarske inspekcije i stručnim službama Beo zoo vrta i Zoo vrta Palić, dve ženke mrkog medveda smeštene su u Zoološki vrt Palić.

Iz Zoološkog vrta poručuju da su u dobrom stanju i da su se privikle na novi dom. Mara i Stana, su nove stanovnice Zoološkog vrta na Paliću. Dve ženke mrkog medveda imaju oko 30 godina i njihov transport je bio rizičan, ali sve je prošlo bez problema.

”Nikada ranije nisu ulazile u vodu. Prvi dan kada su se upotpunosti oporavile od puta bile su nesigurne nisu znale šta je to velika vodena površina. Da mogu ovde da se kupaju i rashlade. Kada su to otkrile sve je u redu. Lako ih razlikujemo, jed se odazivaju na svoja imena, s tim da je Stana malo krupnija. Bilo je rizično da ih prebacimo, jer je dug put, ali sve je prošlo u najboljem redu”, rekao je veterinar iz Zoovrta Palić, Marko Lazić.

 Medvedice smeštene su u volijeru u kojoj je ranije boravio beli medved, pa ih posetioci Zoo vrta mogu videti. Medvedice vole slatkiše, naročito urme.

Prihvatilište za divlje životinje je jedino u Srbiji. U njemu su trenutno uglavnom povređene životinje. Ima ima oko 600 jedinki i to uglavnom ptice.U ovo prihvatilište se donose i životinje koje su oduzete na carini i kod pokušaja krijumčarenja.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Mala škola flore i faune“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za zaštitu životne sredine. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.