Ekologija

Svetski dan okeana

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Danas se obeležava Svetski dan okeana. Razmišljate o tome kako ovo nema baš nikakve veze sa Vama, jer ne živite pored okeana ili mora? Varate se! Tiče se svakog od nas. Oko 70% površine naše planete pokriveno je vodom, čiji stanovnici čine 94% ukupnog života na Zemlji. Okeani su kolevka života i čine pluća Zemlje, zato ih je neophodno čuvati.

Svetski dan okeana je jedan od najmlađih ekoloških praznika. Ustanovljen je kao upozorenje na problem globalnog zagađenja, prekomernog ribolova i drastičnog smanjenja većine okeanskih vrsta.

Nguyen Vu, Cao, Vietnam: Scientific name of species Negaprion acutidens (lemon sharks) and Carcharhinus melanopterus (blacktop reef sharks)

Ujedinjene nacije navode da 80% ukupnog zagađenja okeana dolazi od ljudi sa kopna. Zbog plastičnog otpada, godišnje nastrada milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara. Ribe jedu plastiku, a mi jedemo ribu. Svako od nas može mnogo da učini, samo kada bismo smanjili upotrebu plastike.

Penzionisani američki mornarički oficir, Viktor Veskov, nedavno je tokom najdubljeg zarona podmornice u istoriji, prilikom istraživanja biljnog i životinjskog sveta na okeanskom dnu, na dubini od 10.927m pronašao đubre – plastične kese i ambalažu slatkiša.

Zašto je toliko bitno da zaštitimo okeane?

Zdrav okean je jedan od osnovnih uslova za preživljavanje. Najveći deo kisonika koji udišemo dolazi upravo iz okeana. Dobar deo ishrane bazira se na hrani dobijenoj iz okeana. Okean je odgovoran i za stabilnost klime, a predstavlja i izvor mogućih lekova.

Zajedno možemo zaštititi i obnoviti okeane

Promenimo perspektivu

Neka svako od nas danas pokrene svoje prijatelje na razmišljanje zašto su okeani bitni za sve nas koji živimo na Zemlji.  Pitajte ih šta misle, kako naše ponašanje prema okeanu može da utiče na buduće generacije, koje ostaju posle nas.

Naučimo nešto novo

Možemo da pročitamo i naučimo nešto novo o raznovrsnosti i lepoti okeana i bićima koja u njima žive. Kada bolje upoznamo okeane, biće nam bliži i imaćemo potrebu da više brinemo o njima. Možemo da saznamo kako naše svakodnevne aktivnosti utiču na okeane i širimo nova znanja dalje.

Promenimo ponašanje

Svi smo mi povezani na neki način sa okeanima. Održavanjem svoje okoline, direktno održavamo okeane. Već malim promenama u svakodnevnim aktivnostima zanatno možemo uticati na stanje okeana, pa ako još u to ubedimo porodicu i prijatelje, situacija se vrlo brzo može promeniti.

Proslavimo današnji dan

I mi koji živimo na kopnu smo povezani sa okeanima.  Hajde da svi zajedno danas slavimo lepote i bogatstva okeana.

izvor: apotekaplus.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %