Ekologija

Budućnost su naši okeani

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Danas se u svetu obeležava Svetski dan okeana-8.jun. U svetu se ovaj dan nezvanično obeležava od 1992.godine, kada je na Konferenciji o životnoj sredini i razvoju u Riju de Žaneiru, a Ujedinjene nacije su 8.jun proglasile za Svetski dan okeana 2008.godine i od tada se svake godine obeležava.

Foto: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.OceanWLPP&hl=sr

Tema ovogodišnjeg dana okeana je „Budućnost su naši okeani“, a kampanja je kao i ranijih godina usmerena na zaustavljanje zagađivanja vodenih površina plastikom bilo koje vrste u ukazivanju na problem globalnog zagađenja, prekomernog ribolova i drastičnog smanjenja većine okeanskih vrsta. Mnogobrojne organizacije za zaštitu životne sredine obeležiće dan čistih okeana i mora na specifičan način. Voda prekriva 71 % površine Planete.

Sada je pravo vreme da se podsetimo na ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći:

  • on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo
  • pomaže ljudima da se prehrane
  • reguliše našu klimu
  • čisti vodu koju pijemo
  • predstavlja izvor mogućih lekova.

To duboko i predivno plavetnilo u sebi skriva još mnogo tajni, jer prema podacima raznih istraživača svega je oko 5% okeanskog dna je istraženo i tim velikim dubinama živi predivan životinjski i biljni svet poput: vampirska lignja, divovska lignja, anglerfish, srednjookeanski greben…..

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Budućnost su naši okeani