Danas se obeležava Svetski dan pčela. Na ovaj dan,  1734. godine u Sloveniji je rođen Anton Janša. Pionir modernog pčelarstva. Na inicijativu Slovenije, u decembru 2017. godine ovaj datum Ujedinjene nacije priznale su kao Svetski dan pčela.

Treba da se podsetimo značaja koji pčele imaju u prirodi i kako da ih očuvamo. Na žalost preti im istrebljenje.Opstanak pčela i ostalih oprašivača, kao što su bumbari i leptiri, trenutno ugrožavaju mnogobrojne ljudske aktivnosti.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. Foto: PIkxby.com

Pčelama preti globalno izumiranje zbog delovanja čoveka. Intenzivne poljoprivredne prakse, uzgajanje monokultura, korišćenje pesticida i povišene temperature zbog klimatskih promena samo su neki od faktora koji prete pčelama.

Ako se nešto ne promeni, nutritivni usevi kao što su voće, koštunjavo voće i određene vrste povrća zameniće osnovni i prosti usevi poput pirinča, kukuruza i krompira, što će izazvati neuravnoteženu ishranu.

Ako pčele izumru, s njima će nestati i kvalitetna i zdrava hrana na koju smo navikli i koju uzimamo zdravo za gotovo.

Podizanje svesti o značaju pčela dovodi i do pojačanja mera koje kao glavni cilj imaju zaštitu pčela i drugih oprašivača. Zaštita pčela direktno utiče na rešenje problema globalnog snabdevanja hranom, kao i na eliminisanje gladi u zemljama u razvoju.

Ako želimo da ih sačuvamo možemo da zasadimo razne biljke, kupujemo provereni med od pčelara, ne koristimo pesticide….

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.