Ekologija

Svetski dan pčela

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Danas je Svetski dan pčela. UN je 20. maj proglasio kao Svetski dan pčela, kako bi se podigla svest o važnosti pčela, i njihovom doprinosu biodiverzitetu, a na incijativu Republike Slovenije.

Nedavna pandemija COVID-19 imala je nesporni uticaj na pčelarski sektor koji je uticao na proizvodnju, tržište i kao posledicu na životni vek pčelara. Zbog toga, ove godine obeležavanje Svetskog dana pčela u focus će da stavi  pčelinju proizvodnju i dobre prakse koje pčelari usvajaju kako bi podržali svoj životni stil i isporučili proizvode visokog kvaliteta.


70% svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje možda i najvažnija funkcija pčela – omogućuje biljkama da se razmnožavaju.
Bez pčela, poručeno je, flora i fauna na planeti bi polako počela da nestaje.
Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma).

Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta.
Podsetimo i još na slavnu rečenicu “Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.“
Upravo iz navedenih razloga Supernatural kolekcija majica, „Bee Supernatural“, ima za cilj da se skrene pažnja na prioritet zaštite staništa za pčele, a 30% profita od prodaje majica biće uloženo u projekte promocije i unapređenja staništa za pčele.
Supernatual se pridružuje projektu udruženja Ekonaut, koji na današnji dan pokreće inicijativu za formiranje medonosnih bašti i poziva na akciju za povećanje zelenih površina i pejzaža koji pomažu dobrobiti pčela, leptira, ptica i drugih oprašivača.
Međunarodni Earthwatch Institut je na poslednjem sastanaku u Londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %