Aktuelno

Pet erazmus projekata u subotičkim vrtićima

0 0
Read Time:3 Minute, 44 Second

Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice učestvuje u realizaciji pet Erazmus projekata : „Play and learn in Nature“, „Wild Horizons – Outdoor Learning Experience“, „Children in Action against Climate Change“, „If no Art, no Innovation“, „Colors“.

Projekat „Play and learn in Nature“ se realizuje u saradnji sa predškolskim ustanovama iz Portugalije, Slovenije, Hrvatske i Poljske. Partneri razmenjuju iskustva vezana za učenje napolju. Odnosno u parku, u šumi, pored jezera, u prirodi.

“Poznato je da sredina podsticajna za učenje i istraživanje motiviše decu da istražuju, da eksperimentišu, uče svim svojim čulima . Deca su po svojoj prirodi radoznala i podsticajna sredina će za njih biti izazov za ispitivanje raznih ideja. Takva sredina se često nalazi u prirodi. Zato o prirodi treba učiti u prirodi jer to će rezultirati  dobrobitima I za prirodu, i za ljude! Upravo to je cilj ovog projekta : učiti o prirodi u prirodi. Partneri žive na različitim geografskim položajima i klimatima. Zbog toga, je interesantno I izazovno videti šta rade deca koja žive u planinama, na selu, pored obale Atlantika, u brdovitim predelima ili u našoj ravnici”, objašnjavaju u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

U sklopu projekta upoznaju se ciljevi održivog razvoja. Učesnici projekta se trude da svoje znanje prošire na roditelje i lokalnu zajednicu. Partner iz ovog projekta će u Subotici boraviti  u oktobru 2022. , kada će vaspitači Predškolske ustanove “Naša radost”, roditelji, predstavnici lokalne zajednice imati priliku da vide praksu partnerskih država.

“Wild Horizons – Outdoor Learning Experience”

Projekat “Wild Horizons – Outdoor Learning Experience” se isto tako bavi učenjem van vrtića. Osim u prirodi, učiti se može u muzejima, bibliotekama, u raznim institucijama.  To zahteva dobru saradnju predškolske ustanove sa lokalnom zajednicom, roditeljima, predstavnicima institucija i organizovane posete raznim institutcijama. Partneri su iz Slovenije, Turske, Italije, Rumunije, Portugalije i Srbije. Tokom susreta uživo i na platformi partneri razmenjuju dragocena iskustva vezana za učenje van vrtića. Na taj način uče jedni od drugih.

“Children in Action against Climate Change”

“Children in Action against Climate Change” je projekat u kojem osim Predškolske ustanove “Naša radost” iz Subotice učestvuju predškolske ustanove iz Poljske, Turske, Grčke i Španije. Veoma je važno da deca od najranijeg uzrasta uče da čuvaju prirodu, pitku vodu, čist vazduh. Da znaju da smo izloženi klimatskim promenama koje svakoga dana imaju veći uticaj na život na planeti Zemlji.

“Pojedinac svojim ponašanjem ne može reducirati uticaj klimatskih promena. Međutim, ako se svi kao pojedinci udružimo i na taj način se promeni ponašanje više miliona ljudi. To će svakako umanjiti štetno delovanje klimatskih promena. U ovom projektu deca i vaspitači bave se i razumevanjem ciljeva održivog razvoja koji se odnose na pitku vodu, zdravlje, ugrožene vrste biljaka i životinja našeg regiona”, objašnjavaju u predškolskoj ustanovi.

“If no Art, no Innovation”

“If no Art, no Innovation” je projekat koji se bavi proučavanjem veze između umetnosti i nauke. Poznato je da su mnogobrojni umetnici ujedno bili i naučnici ( Albert Ajnštajn, Leonardo da Vinči npr.). U svakom slučaju , bavljenje umetnošću razvija kreativnost dece, omogućava im da se izraze na sebi svojstven način.

Učesnici projekta na Paliću 2022.

“Tokom projekta fokusiramo se na različite umetnosti i slobodu izražavanja dece, omogućavamo im da rade sa različitim prirodnim i nestrukturiranim materijalima. Posebno se fokusiramo na prirodu i njeno umetničko delo. Pronalazimo primere iz prirode koji su naučnicima poslužili kao model za mnogobrojne izume . Partneri su iz Turske, Litvanije, Letonije, Hrvatske, Bugarske i Srbije”, kažu u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

Učesnici projekta na konferenciji 2022.

Projekat “Colors”

Projekat “Colors” bavi proučavanjem Gardnerovih tipova inteligencije . Njegova teorija kaže da da nije važno koliko si pametan, nego kako si pametan, da postoje različiti tipovi inteligencije koji su kod različitih ljudi različito razvijeni , a u toku života se i menjaju.

Partneri su škole i predškolske ustanove iz Švedske, Španije, Turske, Grčke, Rumunije i Srbije.

“Do sada, zahvaljujući sredstvima Erazmus plus programa , u razne partnerske države putovala su 23 vaspitača  i 2 stručna saradnika iz Predškolske ustanove “Naša radost”. Partnerske države u kojima su se odvijale aktivnosti projekata u koje su putovalo su Turska, Rumunija, Italija, Španija, Portugal, Bugarska, Hrvatska, Grčka i Litvanija. Do kraja 2023. vaspitači i ostali zaposleni koji učestvuju u projektima otputovaće i u ostale partnerske države “, objašnjavaju u predškolskoj ustanovi.

Predškolska ustanova “Naša radost” već je dva puta bila domaćin učesnicima Erazmus projekata koji su iz našeg grada otišli zadivljeni čuvenom lepotom Gradske kuće, Sinagoge i ostalih fascinantnih građevina. Zahvaljujući podršci Gradske uprave gosti “Naše radosti”  imali su priliku da se upoznaju sa istorijom Subotice, da se osećaju dobrodošli i ubuduće kao turisti u naš grad.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %