Ekologija

Otrovan Orao krstaš kod Kikinde?!

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Orao krstaš pronađen u njivi kod Kikinde, na Dan zaštite prirode, koji se obeležava 11.aprila.Sumnja se da je otrovan. Orao je pronađen u ataru Banata i po svemu sudeći stradao je hraneći se zatrovanom lisicom. U blizini su nađeni i leševi mišara, takođe strogo zaštićene vrste, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Ptica koja krasi nacionalni grb je ujedno i ugrožena. Da podsetimo, 2016.godine u Srbiji je bilo samo dve jedinke  orlova krstaša. Radom članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već, 2017.godine započet je program čuvanja poslednjeg gnezda ove kritično ugrožene vrste. Bdenje na teritoriji orlova Bore i Eržike doprinelo je da oni od 2017. do 2021. uspešno podignu 7 mladunaca, te da se u okolini pojave i novi orlovski parovi.

„Izuzetno nas je pogodila i uznemirila vest o otrovanom mladom krstašu kod Kikinde. Mima i Mihajlo, prošlogodišnji mladunci mesecima borave upravo na severu Banata i u južnoj Mađarskoj. To je pokazalo  satelitsko praćenje. Izlaganje otrovnim mamcima može da bude kobno za najređe ptice u Srbiji. Gubitak svake jedinke krstaša predstavlja ogromnu štetu za našu prirodnu baštinu i surovo unazađuje napore da na nebo iznad Srbije vratimo te veličanstvene ptice“, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Trovanje ptica je opasnost za njihov opstanak

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je preko 2.300 jedinki zaštićenih ptica. Od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima, poput zloglasnog Furadana.

„Ovog proleća u Srbiji je prisutno najmanje 5 parova krstaša i svi se gnezde u prostranom Banatu. Nema veće radosti i ponosa za nas zaštitare prirode od trenutka kada ugledamo orlove na mestima gde ih do skoro nije bilo moguće sresti. Tada postajemo svesni da ogroman terenski rad i nesebičan trud za očuvanje zajedničkog bogatstva daje rezultate. Na njih može da bude ponosan svaki naš građanin“, ističe Slobodan Knežević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Orlovi krstaši krase grb Srbije

Orlove krstaše većina građana doživljava kao nacionalni simbol i zabrinuta je za njihov opstanak. Slučaj otrovanog krstaša kod Kikinde uznemirio je varoš na severu Banata.

„Danas timovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i mađarskih kolega iz organizacije MME – BirdLife Hungary, zajedno sa specijalno obučenim psima za pretragu terena izašli na teren. Cilj akcije je da otkriju leševe životinja i zatrovane mamce. Nadamo se da će se prikupiti dokazi koji bi mogli da dovedu do otkrivanja i kažnjavanja trovača“, kazao je je Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Neophodna radna grupa za rešavanje ovog problema

Iz DZZPS apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema. Iz pomenutog društva apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema.

Orao krstaš (Aquila heliaca) jedna od najimpozantnijih ptica grabljivica Evrope. Dužina tela krstaša, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara. Raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara. Odrasla jedinka ima masu od 2,5 do 4,5 kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka. Krstaši postaju polno zreli tek sa 5 godina starosti. Gnezda prave na stasitom drveću na obodu šuma ili u poljima. Ugroženi su uznemiravanjem i nedostatkom odgovarajućih stabala. Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptica srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %