Ekologija

Orao krstaš otrovan olovom

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Mladi orao krstaš uginuo od trovanja olovom. Pronađen je 30. decembra 2020. u ataru sela  Prigrevica kod Apatina. Uginuo je nakon nekoliko dana u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta „Palić“ . Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je laboratorijska analiza utvrdila da je uzrok smrti trovanje olovom.

Mladi orao krstaš pronašli su lovci na njivi  i  obavestili ornitologa Nenada Sprema.

U spasavanje orla,  uključio se  i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Ptica je  ptica je prebačena na pregled i lečenje u Zoološki vrt „Palić“. Orao je na desnoj nozi imao metalni prsten, na osnovu koga se saznalo vreme i mesto prstenovanja.

I pored velikog truda veterinara iz Subotice, orao je početkom januara uginuo. Rentgenski snimci pokazali su da je ptica u sebi imala predmete nalik na olovnu sačmu. Obdukciju i ekotoksikološku analizu, na osnovu koje je utvrđen uzrok uginuća, uradio je Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“.

„Orao nije upucan, ali je pojeo neku životinju koja je ubijena iz puške sačmarice i u telo je ishranom uneo olovne kuglice. Orlovi ne prezaju od hranjenja leševima, te su česte žrtve trovanja“, pojašnjava Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS.

 U tkivu jetre orla krstaša sadržaj olova bio je 5 puta veći od nivoa koji je smrtonosan za velike orlove. Izveštaj je izradio Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, a potpisao dr sci. vet. med. Radomir Ratajac.

Ove godine zabeleženo 13 orlova krstaša

Orao krstaš, izlegao se u proleće 2020. izlegao u Slovačkoj. Nakon napuštanja roditeljskog gnezda krenuo je u pustolovinu koja se po njega završila kobno. Do sticanja polne zrelosti mladi orlovi uobičajeno istražuju velika prostranstva, usavršavajući veštine koje su im neophodne za preživljavanje. Tako je tokom januara i februara ove godine širom Vojvodine i u okolini Beograda zabeleženo 13 mladih krstaša.

Uginuće krstaša prvi je dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji. U mnogim državama trovanje olovom velika je pretnja po opstanak živog sveta, pre svih ptica. Prema procenama naučnika, godišnje u EU više od milion jedinki divljih ptica strada upravo od posledica trovanja olovom.

„Olovo je visokotoksičan metal koji izaziva tešku anemiju i utiče na nervni sistem, krvotok, jetru i bubrege. Trovanje olovom izaziva letargiju, slepilo, paralizu pluća i crevnog trakta, napad i smrt. Isto dejstvo ima i kod ljudi i životinja“, kažu u DZPPS.

Olovo truje i ljude i životinje

Godišnje se u  Srbiji  u ribnjake, jezera i reke ispuca oko 5,5 tona olovne sačme, kažu u DZPPS. Godišnje više od 20 miliona novih kuglica olova dospeva u životnu sredinu, čime se ugrožava javno zdravlje i bezbednost građana.

„Za nas koji radimo na zaštiti orla krstaša vest o gubitku svake jedinke je veliki udarac. Poražavajuća je činjenica  da nam zbog trovanja strada kritično ugrožena ptica, koja krasi nacionalne simbole”, rekao je Maksim Karanović DZZPS.

Novi portal poslednji let

 U rešavanja problema trovanja divljih životinja i drugih problema koji uzrokuju stradanje ptica u Srbiji DZZPS pokrenulo je portal poslednjilet.rs. Pomoću portala građani mogu da se upoznaju sa najčešćim uzrocima stradanja ptica. Poput:trovanja, krivolova vatrenim oružjem, nezakonitog hvatanja, elektrokucije i kolizija. Pored informisanja građani će putem portala moći da prijave slučajeve stradanja ptica.

„Ukoliko dođemo do pravovremenih podataka o stradanju ptica to će nam pokazati razmere problema. Tako ćemo moći i da pronađemo, privavimo i kaznimo počinioce. Tu nam je potrebna pomoć savesnih građana koji će putem portala poslednjilet.rs dostavljati informacije o ugrožavanju ptica”, kaže Karanović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %