Ekologija

„Sat za našu planetu“

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

„Sat za našu planetu“, u svetu poznatu kao Earth Hour.WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode, obeležila je po 14. put u Srbiji ovu globalnu ekološku akciju.
 
Tim povodom u Silosima Beograd predstavljen je mural autora Wuper Kec (Dejan Ivanović). Mural oslikava ovogodišnju temu akcije – zaštitu biodiverziteta, sa divljim pčelama i devojčicom kao centralnim figurama. Mural visine 26 metara izrađen je na jednom od silosa, ustupljenom zahvaljući Gaia Pokretu. Odabir divljih pčela kao simbola biodiverziteta proističe iz činjenice da ovi insekti predstavljaju najvažnije oprašivače na svetu, oko 80% divljih biljaka i oko 75% najvažnijih useva zavise od oprašivanja koje obavljaju životinje. Lik devojčice šalje poruku o važnosti osnaživanja mladih i njihovom aktivnom uključivanju u stvaranju boljeg sveta u kojem ljudi žive u skladu sa prirodom.

Zaštita prirode za sat za planetu

Rad sa mladima i njihova edukacija o značaju prirodnih resursa i kako mogu da ih očuvaju. To je jedan od jedan je od prioriteta WWF-a na globalnom nivou. Kroz razne aktivnosti želimo da ih podstaknemo da aktivno čuvaju planetu, motivišu svoje vršnjake da im se priključe i utiču na donosioce odluka da preduzmu konkretne korake u zaštiti prirode. Mural za nas predstavlja novi vid promovisanja ekoloških tema i komuniciranja sa publikom”, istakla je Mina Mirić iz WWF Adria.
 
„Sat za našu planetu“ ove godine obeležen je i kampanjom u centru Beograda, gde su u pešačkoj zoni grada na digitalnim ekranima prikazane divlje vrste pred izumiranjem, uz poruku da na svetu skoro svakih sat vremena jedna vrsta nestane. Kampanjom su obuhvaćene i ugrožene vrste iz našeg regiona. Među kojima su velika droplja, čovečja ribica i moruna, čime želimo da ukažemo na potrebu efikasnijih mera za njihovu zaštitu. 
Kampanja je regionalnog karaktera i sprovodi se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U Beogradu će građani moći da je vide do ponedeljka. Realizovana je u saradnji sa kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey i kompanijom Alma Quattro koja je ustupila digitalne ekrane. Izradu murala podržala je Britanska ambasada u Beogradu. Sat za našu planetu je najveća ekološka globalna akcija kojoj se svake godine pridružuje sve više pojedinaca, organizacija, kompanija i institucija. Prvi put je održana 2007. godine u Sidneju, a Srbija u njoj učestvuje od 2009. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %