Aktuelno

„Sa M/Rakom niko ne treba da bude sam!”

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

„Sa M/Rakom niko ne treba da bude sam!”. Smatraju članice Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“ iz Subotice. Kako je mart Mesec posvećen borbi protiv raka dojke, Udruženje za početak svojih aktivnosti. Simbolično, izabralio su 8. mart, dan kada našim majkama, sestrama, bakama, ćerkama poklanjamo zrnce pažnje više nego drugih dana.

Da bi im ulepšale Dan žena,  članice Udružanja su posetile Onkološku ambulantu i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica i pacijentkinjama predale simbolične poklončiće. U vidu kapa, krema za telo, sveska sa motivacionom porukom…

„Znamo kako se osećaju žene koje primaju hemioterapiju – često ih prati mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima, slabost… Zato želimo da ih podržimo, da znaju da nisu same u njihovoj borbi. Da izdrže i nastave dalje, hrabrije i jače nego što su ikada bile!“ – poručuju članice Udruženja i naglašavaju da je  veoma važno da žene znaju da nisu same!

U poseti ženama  na lečenju je bila i Vesna Tulenčić, koja je pre 14 godina operisala karcinom dojke. Za sobom je ostavila 6 ciklusa hemioterapija, hormonsku terapiju i  30 zračenja.

„Svojim primerom želim da pokažem pacijentkinjama da je normalan život posle lečenja moguć. Da se  se život posle bolesti može nastaviti – iako drugačiji. Na neki način,  je i lepši nego pre.Tokom svog lečenja, ja sam  ispred sebe imala majku i prijateljicu, kao pozitivne primere. Sečam se koliko mi je to značilo na putu oporavka“ – izjavila je Vesna. Ona dalje dodaje da obolele žene treba da znaju da mislimo na njih, da osećamo kroz šta prolaze i da  ih podržavamo na putu ozdravljenja.

Simbolične poklone su same pripremile članice Udruženja na svojim kreativnim radionicama –  PINK SVESKE u koje su napisale svoje lične, motivacione poruke.

Podrška porodice veoma važna

Sve moje borbe u životu su i moje prilike“ – jedna je od poruka…

Prema rečima dr Dragice Štrbac Čizmarević, načelnice Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici Subotica, pacijentikinjama koje se leče je potrebna psihološka i edukativna podrška.

„Potrebne su informacije o njihovoj terapiji, vrstama terapije koje primaju, mogućim nus pojavama, kako da se nose sa situacijom. I porodica, ali i  društvo treba da zauzme afirmitivni stav prema onkološkim pacijentima. Zato je veoma važna saradnja zdravstvenih ustanova sa udruženjima pacijenata, koja dobijaja sve veći značaj“, smatra dr Štrbac.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %