Nabavljeno je 25 najsavremenijih novih autosmećara i autopodizača za kontejnere u vrednosti od 320 miliona dinara. Reč je o realizaciji projekta „Izgradnja regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka“. Nabavka se odnosi na Sektorski program „Zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika“ IPA za 2012. godinu.

Tim povodom je Postrojenje za separaciju otpada u „Regionalnoj deponiji“ d.o.o. Subotica obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Ministarka je izjavila kako je ovo važan dan za građane Subotice. Kao za sve građane Severnobačkog upravnog okruga i nekoliko opština iz Severnobanatskog upravnog okruga.

Prostor između Bikova i Oroma gde se gradi Regionalna deponija.

„Želim, pre svega, da se zahvalim na prisustvu gradonačelniku Bakiću i predstavnicima svih šest opština. Kao i na saradnji u prethodnom periodu. Oni su oni svojom posvećenošću pokazali da žele da promene na bolje sliku u svojim sredinama.  Mi danas, možda prvi put u Subotici i čitavom Okrugu, na jednom mestu imamo opremu vrednu skoro tri miliona evra. Svih ovih 17 autosmećara i osam autopodizača otići će u jedan grad i šest opština. To će značajno unaprediti kvalitet životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom“, istakla je ministarka Vujović.

Prioritet je upravljanje otpadom

Dodala je da je upravljanje čvrstim otpadom jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine i problem koji, verovatno, najviše muči građane čitave Srbije.

„Zahvaljujući nabavljenoj opremi, uslediće i zatvaranje nesanitarnih i divljih deponija na teritorijama Severnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga.Zbog toga i regionalni centar za upravljanje otpadom koji postoji“, kazala je ministarka Vujović.

Uz konstataciju da su Grad Subotica i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka prethodnih godinu dana bili veoma aktivni na raspisanim konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, ministarka je pozvala predstavnike Grada Subotice i pomenutih opština da to čine i u narednom periodu.

„Upravo je u toku konkurs za zamenu kotlova i pošumljavanje. Ovih dana očekujemo i puštanje konkursa za uklanjanje divljih deponija i smetlišta širom Srbije. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Bakićem da zatvorimo i Gradsku deponiju u Subotici na koju se i dalje odvozi otpad. Bez obzira što postoji regionalni centar koji bi trebalo da radi maksimalnim kapacitetom kako bi oba okruga, i Severnobački i Severnobanatski, bili čisti. Jedni ste od retkih okruga koji imaju regionalnu deponiju po svim evropskim standardima. I to zahvaljujući našim partnerima iz Evropske unije koji su učestvovali u finansiranju ovog projekta“, naglasila je ministarka Irena Vujović.

Bakić: Veliki dan poboljšanje kvaliteta životne sredine

U obilasku rada Regionalne deponije ministarki se pridružio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, kao i predsednicima i predstavnicima svih opština koji učestvuju u projektu. Gradonačelnik Bakić je rekao da je danas veliki dan, ne samo za Suboticu i kvalitet životne sredine ovog grada, nego i za sve građane čije optine učestvuju u projektu izgradnje i opremanja Regionalne deponije. Nabavkom ovih vozila konačno se zaokružuju svi uslovi potrebni za rad.

„Zahvaljujem se Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije što su omogućili nabavku 25 najsavremenijih vozila za transport otpada. Vrednost ove nabavke je 320 miliona dinara. Naročito se zahvaljujem ministarki Ireni Vujović na podršci koju je pružila na ovom i mnogim drugim projektima. Čestitam našim lokalnim stručnim službama koje su kvalitetno uradile svoj deo posla da danas, konačno, budemo nadomak ozbiljnog i kvalitetnog upravljanja otpadom, za oko 260.000 građana koji žive u opštinama koje pokriva Regionalna deponija“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Subotica preuzima sedam kamiona za transport smeća velikog kapaciteta, jedan kamion manje nosivosti, kao i dva autopodizača za kontejnere.

Ostala vozila preuzeće naši prijatelji iz pomenutih opština. Na taj način se zaokružuje projekat započet još 2012. godine. Projekat je vredan 24 miliona evra i stanje životne sredine čitavog prostora severne Bačke i velikog dela severnog Banata trebalo bi značajno da bude unapređen kroz razdvajanje i obradu otpada. Velike deponije, koje zauzimaju i zagađuju ogromne površine, konačno odlaze u istoriju. I današnja dodela ovih vozila rezultat je odgovorne i uspešne ekološke politike države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Grad Subotica i opštine, naši partneri na ovom projektu, nastaviće da podržavaju tu politiku“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

izvor: subotica.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.