Emisija co2 i električni automobili
Energetika

„Electric Vehicle Days – EV days”

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

 ,,Electric Vehicle Days – EV days”, naziv je manifestacije koja će se održati u Novom Sadu.  Na Novosadskom sajmu održaće se i stručna konferencija posvećeni elektromobilnosti kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe.

Manifestacija će se održati u Kongresnom centru Master 9. i 10. septembra 2021. godine. Organizatori su kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam.

Paneli posvećeni električnim i hibridnim vozilima 

U Srbiji se prvi put održava sajam električnih automobila i paneli će biti posvećeni električnim i hibridnim vozilima. Zatim, razvoju infrastrukture za punjenje tih vozila. Treći aspekt posvećen je izvoru električne energije za punjenje, proizvodnju baterija, softvera. Kao i samu bezbednost ovakvih vozila i učešće u obavljanju saobraćajne delatnosti na nekom području.

Cilj sajma je otvaranje što više tema koje će umnogome uticati na razvoj i primenu elektromobilnosti u našoj zemlji.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, istakao značaj saradnje sa Novosadskim sajmom u pružanju podrške privrednim subjektima sa novim idejama i naprednim tehnologijama.

,,Ova izložba je za nas važna , jer svakog dana kada ne idemo napred – stagniramo. Ići u korak sa modernim, tehnološkim dostignućima, prikazati nova dostignuća u autoindustriji jeste važan segment. Posebno kada pogledamo koliko ukupno donosi prihoda na teritoriji cele Republike Srbije. Govorimo o koraku u budućnost. Pokrajinski sekretarijat će uvek podržavati ovakve manifestacije. Ideja jeste da zajednički ispratimo čitav događaj kako bismo povezali subjekte koji su korisnici sredstava po našim konkursima“, rekao je Ivanišević.

On je podsetio da je preko 300 miliona dinara sredstava dodeljeno u prvoj polovini godine, u oblastima privrede i turizma. Cilj je da se utvrdi ko od korisnika može da se poveže sa proizvođačima, u koje spada i oblast autoindustrije, kao i novih tehnologija. 

Zahvaljujući saradnji sa Sekretarijatom, studentima je omogućen besplatan ulaz na ovaj sajam.

Sajam se održava uz propisane mere

Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, istakao je da Novosadski sajam ima neophodnu saglasnost Kriznog štaba za održavanje manifestacija uz poštovanje svih aktuelnih mera. Ove mere su posebno usvojene za održavanje manifestacija. On je rekao da je saradnja između Sekretarijata za privredu i Novosadskog sajma na visokom nivou. Podsetio je na sporazum o saradnji koji su obe strane potpisale u martu mesecu tekuće godine, pokrenuvši novi koncept saradnje na zajedničkim projektima.

,,To je bio momenat kada je Sekretarijat prepoznao da Novosadski sajam može da bude kvalitetan komunikacijski kanal. Nakon protokola, u aprilu je održan Sajam preduzetništva na digitalnoj platformi Sajma, na zajedničkom prostoru namenjenom mikro, malim i srednjim preduzećima. Treći događaj koji realizujemo zajedno jeste EV Days i nadamo se da će se saradnja nastaviti i naredne godine“, rekao je Cvetković.

Nakon sajma odmah sledi i održavanje Poljoprivrednog sajma, Sajma lova i ribolova, kao i Sajma ekologije. 

U izložbeni prostor Novosadskog sajma moći će da se uđe uz kupljenu kartu, uz potvrdu o vakcinaciji, dok će brzi test antigena biti besplatan za sve posetioce i izlagače.

Učesnici današnje konferencije bili su Sanja Miković iz kompanije Ninamedia, direktor ,,EV days” i prof. dr Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %