Žensko lice sporta

Hokej na ledu ima prvi ženski tim

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Hokej na ledu je prvenstvo bio muški sport, ali ubzo su žene odlučile da se oprobaju i u ovoj sportskoj disciplini.  Iako je reč o grubljem sportu, on je ubrzo postao popularan kod devojčica.U Subotici Hokej klub „Spartak”, prvi put je formirao žensku ekipu 2021.godine.

Bek, Elena Sekulić 11 godina trenira hokej. Iako je odrasla u ravnici, kaže da su je oduvek privlačili zimski sportovi poput skijanja, klizanja, ali hokej joj je sve. Elena kaže da kada je počela da trenira u timu su bile samo dve devojčice, a danas 25.

Subotičanke ruše stereotipe

 Hokej klub „Spartak, prvi put je formirao žensku ekipu, sastavljenu od devojčica i devojaka iz Subotice. Ove devojčice do sada su trenirale zajedno sa muškom ekipom.

 Pravila u ženskom hokeju uglavnom su jednaka onima koja važe za muški. U ženskim takmičenjima napad telom ili „bodi čeking“ (engl. body checking) se karakteriše kao prekršaj i kažnjava se isključenjem iz igre.

Inače, Savez hokeja na ledu Srbije sve veću pažnju poklanja i razvoju ženskog hokeja u našoj zemlji. Nakon kontinuirane podrške akcijama koje su za cilj imale popularizaciju hokeja među devojčicama, SHLS pokreće i jedan izuzetno ambiciozan projekat.

Čelnici saveza preuzeli su inicijativu za organizaciju turnirskog sistema takmičenja za devojčice rođene 2007. godine. Kao i starije u kome bi učestvovale ekipe iz čitavog regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Ideja je da projekat zaživi već od ove sezone, a prema planu svaka zemlja bila bi domaćin po jednog turnira.

Sve to bilo bi iskorišćeno na najbolji način u procesu kreiranja ženske selekcije Srbije. Sve sa ciljem učešća naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Takođe, želja je i da se u najskorijoj budućnosti kreira i ženska liga u što je moguće više kategorija u kojoj bi pored domaćih učestvovali i klubovi iz inostranstva.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %