Hokej na ledu je prvenstvo bio muški sport, ali ubzo su žene odlučile da se oprobaju i u ovoj sportskoj disciplini.  Iako je reč o grubljem sportu, on je ubrzo postao popularan kod devojčica.U Subotici Hokej klub „Spartak”, prvi put je formirao žensku ekipu 2021.godine.

Bek, Elena Sekulić 11 godina trenira hokej. Iako je odrasla u ravnici, kaže da su je oduvek privlačili zimski sportovi poput skijanja, klizanja, ali hokej joj je sve. Elena kaže da kada je počela da trenira u timu su bile samo dve devojčice, a danas 25.

Subotičanke ruše stereotipe

 Hokej klub „Spartak, prvi put je formirao žensku ekipu, sastavljenu od devojčica i devojaka iz Subotice. Ove devojčice do sada su trenirale zajedno sa muškom ekipom.

 Pravila u ženskom hokeju uglavnom su jednaka onima koja važe za muški. U ženskim takmičenjima napad telom ili „bodi čeking“ (engl. body checking) se karakteriše kao prekršaj i kažnjava se isključenjem iz igre.

Inače, Savez hokeja na ledu Srbije sve veću pažnju poklanja i razvoju ženskog hokeja u našoj zemlji. Nakon kontinuirane podrške akcijama koje su za cilj imale popularizaciju hokeja među devojčicama, SHLS pokreće i jedan izuzetno ambiciozan projekat.

Čelnici saveza preuzeli su inicijativu za organizaciju turnirskog sistema takmičenja za devojčice rođene 2007. godine. Kao i starije u kome bi učestvovale ekipe iz čitavog regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Ideja je da projekat zaživi već od ove sezone, a prema planu svaka zemlja bila bi domaćin po jednog turnira.

Sve to bilo bi iskorišćeno na najbolji način u procesu kreiranja ženske selekcije Srbije. Sve sa ciljem učešća naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Takođe, želja je i da se u najskorijoj budućnosti kreira i ženska liga u što je moguće više kategorija u kojoj bi pored domaćih učestvovali i klubovi iz inostranstva.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.