Flora i fauna Grada Pančeva

“Pančevačke ade” su stanište različitih vrsta ptica

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

„Pančevačke ade“ su zaštićeno prirodno dobro u kome su evidentirane 144 vrste ptica. Čine ih dunavska ostrva Forkontumac, Štefanac i Čakljanac.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav. Na tom mestu se u njega uliva reka Tamiš i u maju 2019. godine postale su zaštićeno prirodno dobro „Pančevačke ade“.

Bela stena vikendom prepuna kupača.

Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Odluku o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade”, donela je Skupština grada Pančeva 5. aprila 2019. godine. Osnova je studija o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Prema rečima Marka Šćibana, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, ovo zaštićeno stanište biće od velikog značaja za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. Posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

Šćiban kaže da to područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji.

Seobe retkih vrsta ptica

Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5.000 i 10.000 pataka, 10.000-40.000 galebova. Među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored njih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca, rekao je Šćiban.

U odluci o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade“ navodi se da je na području predloženom za zaštitu definisano 15 stanišnih tipova. Od kojih je 12 prioritetno za zaštitu na nacionalnom nivou. U okviru međunarodno značajnih stanišnih tipova (NATURA 2000 staništa) je navedeno 10, a od 11 selektovanih staništa je u okviru EMERALD mreže.

Navedeno prirodno dobro poseduje autentičnost, reprezentativnost, raznolikost, integralnost, pejzažne vrednosti i očuvanost. U njemu je izraženo više prirodnih vrednosti koje treba posebno štititi (vegetacija, fitoplankton, flora i fauna).

Upravljanje zaštićenim staništem „Pančevačke ade” povereno je JP „Vojvodinašume”, odnosno Šumskom gazdinstvu „Banat” iz Pančeva.

Projekat „Flora i fauna Grada Pančeva“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno sta
vove lokalne samouprave Pančeva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %