Ekologija

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

0 0
Read Time:5 Minute, 49 Second

Festival ekološkog pozorišta  za decu i mlade, 27-mi po redu održaće se od Bačkoj Palanci, od 19 do 22 avgusta. U takmičarskoj selekciji biće 7 predstava.

“Budući da neke od predstava koje sam odabrala za prošlogodišnju selekciju iz objektivnih razloga nisu mogle da se u njoj ipak nađu, srećna sam što ćemo ove godine imati priliku da ih konačno pogledamo. Međutim, i pored predstava koje sam još prošle godine pogledala i odabrala, ove godine smo takođe dobili mnogo prijava za predstojeći festival. Nažalost, kapaciteti su ograničeni i morala sam da svedem svoj izbor na tri nove predstave”, piše u saopštenju koje je potpisala Sonja Petrović, direktorka Festivala.

1. LAGARIJE – ČAS O SUROGATU – Dramski studio Prazan prostor i Kotorski festival pozorišta za djecu, Crna Gora

Performans inspirisan animiranim filmom “Surogat“, a napravljen u formi predavanja na vrlo prijemčiv način govori o osećanjima, mašti, usamljenosti. Istovremeno podstiče na razmišljanje i kritičko promatranje društva i okolnosti u kojima živimo. Jednostavnim, a efektnim sredstvima, dvoje izvođača vode publiku kroz nešto nalik na školski čas, koji je, u stvari, jedno neobično putovanje.

Lagarija

2. TU SAM ISPOD POLOVINE KAPI – Stanica Servis za savremeni ples, Beograd, Srbija

Predstava ”Tu sam ispod polovine kapi” predstavlja kombinaciju savremenog plesnog izraza i umetničke instalacije u kojoj dobijamo priliku da zavirimo u unutrašnji svet jedne devojčice. Međutim, osim unutrašnjeg sveta te devojčice, kroz veštu igru četvoro autora ove predstave, publika je i sama podstaknuta da razmišlja o svetu koji nas okružuje i našem mestu u njemu.

Tu sam ispod polovne kapi

3. LABORATORIJ ŽIVOTA – LOFT, Zagreb, Hrvatska

U ovom autorskom projektu Marija Jakšića i Morane Dolenc glavni junak, dečak Boba, ne može da govori, već umesto toga on komunicira neverbalno, koristeći različite predmete kako bi mu u tome pomogli. ”Laboratorij života” je lutkarska monodrama koja nas kroz veštu igru glumca i animatora. Vodi nas promišljenom i maštovitom režijom, vodi na jedno emotivno putovanje puno uspomena na ljude i stvari koje Bobo voli.

4. VUKA SE NE BOJIM JA – Kazališna družina Pinklec, Čakovec, Hrvatska

Dobro poznata bajka o tri praseta ovog puta je bila predložak za predstavu ’’Vuka se ne bojim ja’’ Kazališne družine Pinklec. Oni su prošle godine učestvovala na FEP-u (predstava ’’S razlogom’’). Ipak, za razliku od mnogih pozorišta i pozorišnih trupa koje opšte poznate narative kao što su bajke koriste kako bi se bez mnogo truda, a vrlo često i uz problematičan pristup širokoj paleti tema koje bajke pružaju da se o njima govori, na jeftin način dovijale publici, kazališna družina Pinklec odoleva ovim stereotipima. Uzevši poznatu bajku kao osnovu, predstava nadgrađuje poznati narativ i na interesantan način donosi njeno novo čitanje.

Vuka se ne bojim ja

5. KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE – Gradsko kazalište “Zorin dom“, Karlovac, Hrvatska

Iako sve više predstava poslednjih godina pretenduju da budu ekološkog karaktera, što je ohrabrujuće i pohvalno, vrlo često autori zaborave da osim teme koja ima veze sa ekologijom, treba obratiti pažnju i na produkciju same predstave. one treba da imaju i ekološki karakter. U predstavi ’’Korak po korak do čiste planete’’ dvoje mladih glumaca približavaju publici osnove recikliranja i zaštite životne sredine. Predstava pored ekološkog, ima i edukativni karakter, pritom koristeći scenografiju napravljenu od reciklažnih materijala.

6. LUDA ŠUMA – Kuskus institut, Ljubljana, Slovenija

Luda šuma predstavlja muzičko-lutkarsku bajku za decu koja na ekološki osvešćen način koristi prostor i rekvizitu i uvodi nas u magični svet šume i njenih neobičnih zvukova. Kroz priču o prijateljstvu mede i ježa na jedan efektan i maštovit način publika dobija čitavu paletu zvučnih efekata. Ubog toga, publika zaista veruje da se našla u jednoj posebno veseloj šumi.

Luda šuma

7. SIRENINA DUŠA – Mime theatre MI Minor, Rusija

Predstava koja folklornu, odnosno mitsku temu sirena, vešto predstavlja kroz pantomimu i neverbalni pozorišni izraz. Koristeći se folklornim motivima i tradicionalnim pričama, ova predstava publici približava dobro poznate narative kroz jedan nov i svež pristup.

Selektorka programa je Tijana Grumić.

Festival ekološkog pozorišta dodeljuje DOBRO DRVO.

NAGRADA “DOBRO DRVO”:

Nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija (novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara, statua dobro drvo i plaketa.Nagrada za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija. Zatim, nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike.

REVIJALNI PROGRAM 27. FESTIVALA EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE

„Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da smo uspeli da realizujemo čak dve predstave u koprodukciji kako sa institucijama tako i sa organizacijama civilnog društva. Ovako još jednom dokazujemo da saradnjom između institucionalnog i nezavisnog sektora nastaju hrabrije i aktuelnije predstave za decu. One ispituju ne samo nove forme nego i tabu teme kada je upitanju rad sa decom i za decu. Ovim značajnim korakom u domenu pozorišne produkcije Festival ekološkog pozorišta se približava ideji da stvara pozorište tokom cele godine i aktivnije bude uključen u nove metode praćenja i razvoja dece i mladih putem umetnosti. Obe predstave mogu se svrstati u ekološki teatar jer se bave ekologijom duha što je preduslov za zdravu životnu sredinu u svakom smislu“, kaže direktorka Festivala.

Predstave koje ćemo gledati u okviru revijalnog programa su:

Predstava u čast nagrađenih

JA SAM AKIKO – Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka i Kulturni centar Pančevo, Srbija

Predstava ,,Ja sam Akiko” suočava nas sa fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem – kao jednom kompleksnom, ozbiljnom i važnom temom za koju smatramo da nije dovoljno zastupljena, kako u književnosti, tako ni u pozorištu za decu. Kroz vizuru unutrašnjeg doživljaja sveta devojčice Akiko, nudi drugačiji pogled na period odrastanja i sazrevanja. Drugačiji po tome što merilo lične vrednosti nije u tome koliko Akiko ima prijatelja i ko su oni, da li ona pripada nekim popularnim društvenim grupama, koliko se njeno mišljenje uklapa u mišljenje većine, kao ni to koliko porodica u kojoj odrasta liči na one iz bajki. Predstava ,,Ja sam Akiko“ pokazuje da usamljenost sama po sebi ne mora da bude strašna već može da bude i lepa, uzbudljiva, inspirativna i kreativna.

Predstava koja otvara Festival

DEVOJČICA SA ŠIBICAMA – Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade – Bačka Palanka, Udruženje Sloboda nema cenu, Novi Sad i Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija

„Devojčica sa šibicama“ je predstava o deci u pokretu. O deci kojoj je ulica dom. O deci u koju često ne želimo da gledamo. O njihovim bajkama. Predstava o detinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. Ovo je bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo upravo mi. Kontekst bajke za koju mislimo da se događala nekada davno stavlja u sadašnjost i postavlja pitanje ko su devojčice sa šibicama danas i kakvim opasnostima su izložene? Podjednako je namenjena deci starijoj od dvanaest godina kao i roditeljima, sa idejom da pokrene razgovore dece sa roditeljima, bakama, dekama, nastavnicima, jer ovo je priča o individualnoj odgovornosti koja se krije iza kolektiva. Ova predstava može da baci svetlo na mrak u kom žive deca koja rade na ulici. Makar to svetlo bilo – plamen šibice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %