Uto. avg 9th, 2022

Na programu Festivala projekcije su na nekoliko lokacija. U Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira. U 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije. Projekcije su na Letnjoj pozornici na Paliću.

Čisto ljudski

Film „Najgora osoba na svetu”

Film „Najgora osoba na svetu” beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put. To je navodi da navodi da realno sagleda ko ona zapravo jeste. Film, nakon „Reprise” i „Oslo, 31. Avgusta”, zaokružuje Trirovu Oslo trilogiju.

Ostvarenje „Čisto ljudski” prikazuje šest karaktera u šest isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

Furija, kadar iz filma

Film „Furija”

Na programu Festivala u selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h). U nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).

Glavna protagonistkinja istoimenog filma, Furija, vraća se u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne. U filmu „Prolećna pesma”, Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog. U filmu „Jaruga” mađarski akušer i uskoro otac Balint, mora se na Uskrs vratiti u svoje rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočiti se sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

Film „Toni Erdman”

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Toni Erdman” rediteljke Maren Ade. Reč je o nekadašnjem kandidatu za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja i petostruki laureat Evropskih filmskih nagrada 2016. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Bik” Bojana Labovića. Nakon projekcije na repertoaru dugometražno ostvarenje „Ne zaboravi da dišeš” Martina Turka. U ovom filmu Klemenova svakodnevna rutina druženja sa voljenim bratom na teniskom terenu i kraj obližnje reke, prekida se iznenadnom i strasnom Petrovom ljubavnom vezom sa njegovom prelepom vršnjakinjom Sonjom. Veza u Klemenu pokreće bujicu sukobljenih emocija i bezobzirnih postupaka.

Na programu Festivala u selekciji Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film „Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda. U središtu radnje ima Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom. Njen život se preokreće kada sretne svoju bivšu učenicu, prelepu Alban.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša. Priča je o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera.

Bik

 Film „Ptice Amerike”

Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Ptice Amerike” francuskog reditelja Žaka Leja. Od 18:25 “Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića.

Projekcije 10 kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.