Flora i fauna Grada Pančeva

Brestovačka ada na Dunavu: prirodno stanište velikog broja ptica

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Brestovačka ada na Dunavu je jedna od zelenih oaza na teritoriji Grada Pančeva. Ovde možete potražiti mesto za jednodnevni ili vikend odmor .

Brestovačka ada je jedna od ada na Dunavu, nalazi se sedam kilometara od sela Banatski Brestovac. Prostire se na površini od 113 hektara i prirodno je stanište velikog broja ptica.

Na Brestovačkoj adi procenjuje se da ima oko 100 vrsta ptica i to posebno gnezdarica ali tu su i jastreb, kormoran…

Brestovačka ada je nenaseljena, pod gustom šumom i šibljem a na špicevima ima peščane plaže.

Između obale Dunava i Brestovačke ade ima oko 100 metara. Ada je omiljeno mesto pecaroša i ljubitelja prirode. Uz obalu privezani su čamci a ima i splavova, povećava se broj ljudi koji odmor traže uz Dunav, nedaleko od Banatskog Brestovca.

Od Brestovačke ade do auto kampa Jabukov cvet ima 800 metara. Ukoliko idete putem od Jabukovog cveta do Beograda oko 40 kilometara.

Oaza mira za zaljubljenike u prirodu

Zaljubljenici u reku i prirodu mir i odmor, makar samo za jedan dan ili vikend, mogu pronaći na ovom mestu, uz roštilj, plivanje ili pecanje.

Banatski Brestovac je lociran u blizini reke Dunav. Pripada teritoriji grada Pančeva od koje je udaljen 21 km i 38 km od Beograda.

Oaza je ribolovnog i lovnog turizma, Brestovačka ada izuzetno pogodno za ribolov i duži boravak.

Ovo područje je bogato ribom, a ribolovcima su na raspolaganju brojne platforme za pecanje. Najbolji tereni za ribolov na obali Dunava su udaljeni 500 metara od kampa „Jabukov cvet“.

Oko Brestovačke ade ima dosta ribe, procena je više od 50 vrsta riba. Uglavnom su to tipične dunavske ribe, od kojih su neke endemične. Poput: podust, klenić, klen, deverika, šaran, krupatica, štuke, smuđ, grgeč, jegulje, bolen, mladica, kečiga i som…

Dunav je stanište i brojnim vodozemcima i gmizavcima, kao što su bjelica (smuk), zeleni gušter, zidni gušter, belouška, livadski gušter, grčka čančara, barska kornjača, i neke endemske vrste kao podunavski vodenjak.

Brestovačka ada na Dunavu

Na Dunavu, u delu toka kroz Beograd, ima dosta rečnih ostrva od čega teritorijalno Beogradu pripadaju trinaest: Beljarica Gornja i Beljarica Donja, Veliko ratno ostrvo, Konjska ada (Malo ratno ostrvo), Ada Huja, Višnjička ada (Paradajz ostrvo), Gročanska ada… Dunavske ade su takođe i ostrva Forkontumac, Ostrvo zaljubljenih (nastalo od ostrva Štefanac, Čakljanac i Donja ada zasipanjem rukavaca koji su ih odvajali), Ivanovačka ada (Omoljička ada), Ljubavno ostrvo, Ostrvo Goli Đoka (Mala gročanska ada) i Brestovačka ada, ali one ne pripadaju teritorijalno Beogradu.

Kod Grocke se Dunav razdvaja na dunavce pa tako nastaju Gročanska i ada Goli Đoka a nešto

niže je i Brestovačka ada. Lubitelji prirode smatraju da je taj deo Dunava, sve do smederevske tvrđave i najslikovitiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %