Feminizam

Rodna politika u gradovima Vojvodine

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Subotica je primer kako se vodi rodna politika. Ocenjeno je da je gradska uprava među najboljima u Vojvodini u pogledu ostvarivanja prava kroz rodnu ravnoravnost. Posebno je istaknuto  učešća žena u organima javne uprave. Međutim, još uvek ima prostora da se ta slika popravi, rečeno je na Konsultativnom sastanku i fokus grupi. Tema je bila „Žene, mir, bezbednost“.

Na sastanku gde se govorilo o primeni Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325. Prisustvali su predstavnici/ceSubotice, Novog Sada, Novog Kneževca, Čoke, Apatina, Kikinde, Vrbasa, Alibunara…

Jasmina Stevanović i Brankica Janković

„Pitanje rodne ravnopravnosti se često marginalizuje, pa čak i banalizuje. To nikako nije cilj niti put ka dostizanju rodne ravnopravnosti. Drago mi je što se fokus grupa održava u sredini koja zavređuje da se govori o ovoj važnoj temi. Subotica je grad u kome se neguje multikulturalnost i gde vlada dobra atmosfera suživota i poštovanja svih različitosti koje su u temelju našeg društva“, naglasila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti istakla je da se u Subotici vodi odgovorna rodna politika. Kao i da je napravljen značajan pomak u pitanju učešća žena u procesu odlučivanja.

„Pomaka ima u lokalnim mehanizmima unutar lokalne samouprave koji su možda i najvažniji i prvi stepen ka ostvarivanju nacionalne strategije rodne ravnopravnosti. Grad Subotica sprovodi veoma odgovornu i aktivnu rodnu politiku. Ona se ogleda kroz oblasti kao što su omladinska politika, obrazovanje, kulture, socijalne zaštite. Kao i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Cilj je svakako da se lokalni mehanizmi podignu na viši nivo, pa će samim tim i primena strategije za rodnu ravnopravnost biti na višem nivou“, kaže Stevanović.

Odgovorna rodna politika i u vrtićima

Ona je istakla da rodno odgovornu komponentu uvodimo u oblast omladinske politike, ali i u oblast predškolskog obrazovanja, osnovnog i srednjeg obrazovanja.
U budžetu je najveći deo sredstava usmeren ka ovom cilju orijentisan na podršku u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i socijalne pomoći, jer smo mišljenja da je rodno odgovorna politika najprimenjivija u tim oblastima“ , rekla je Stevanović.

Dalje objašnjava da je grad spreman radi na lokalu po pitanju unapređenja lokalnih mehanizama.

Svesni smo činjenice da je ostvarivanje rodno odgovorne politike ključno u primeni Nacionalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti. Tačnije da je lokal prvi ali možda najznačajniji stepenik“, kaže Stevanović.
Poverenica Brankica Janković rekla je da bez izbalansiranog učešća žena i muškaraca nema napretka ni u jednom društvu. Ona je istakla da i unapređenje zakonskog okvira stvara dobre preduslove za poboljšanje u oblasti rodne ravnopravnosti.
Podsetila je i na nedavno usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Pozdravila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, na čije izmene se dugo čekalo, a koje su konačno usvojene.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %