Feminizam

“Rodna ravnopravnost, klimatske promene i zajednica”

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Odgovori na klimatske promene koji uzimaju u obzir različite potrebe i mogućnosti i muškaraca i žena su od ključnog značaja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, zaključak je Okruglog stola “Rodna ravnopravnost, klimatske promene i zajednica” koji je Agencija UN Women organizovala u utorak, 16. oktobra u Beogradu, navodi se na portalu Ekolist.

Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, otvorila je Okrugli sto rečima da Srbija teži da bude lider u regionu kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i klimatskim promenama.

Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine.
Foto: Piroshki Photography

Kako bismo to postigli, pre svega je važno da klimatske promene budu prepoznate i kao neophodnost i kao obaveza, a da rodna ravnopravnost bude uključena u sve politike klimatskih promena”, istakla je Filipović.

Srbija je inače potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma u oblasti klimatskih promena i rodne ravnopravnosti.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasila je da je to pitanje broj jedan na svim svetskim agendama.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Foto: Piroshki Photography

Politika Vlade Srbije je dostizanje srećnog i uspešnog društva a toga nema bez ravnopravnog učešća žena u svim poljima, kao i u rešavanju problema klimatskih promena i zaštite životne sredine”, rekla je Božović.

Klimatske promene različito utiču na muškarce i žene zbog različitih uloga koje imaju u svim društvima, rekla je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Žene često imaju ograničen pristup resursima, manji pristup pravdi, često im je ograničena mobilnost i imaju manji glas u kreiranju odluka kada je reč o klimatskim promenama”, rekla je Rikanović.

Saša Gabizon, izvršna direktorka Međunarodne mreže WECF – Žene u akciji za zajedničku budućnost, podsetila je da su klimatske promene jedan od najvećih izazova današnjice i da njena mreža radi na uvođenju rodne perspective u ovo polje.

Naše članice mreže su pripremile akcioni plan za rodnu ravnopravnost koji upravo služi za ravnopravno učešće žena u politika klimatskih promena jer je to jedini ispravan pristup ovom problemu”, rekla je Gabizon.

Integrisanjem politike rodne ravnopravnosti u sve zajedničke projekte i aktivnosti koji se bave klimatskim promenama, a koje sprovodimo u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i UNWOMEN, doprinosimo ostvarenju globalne razvojne agende 2030, a posebno progresu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja posvećenih ostvarivanju veće rodne ravnopravnosti, pokretanju Akcije za klimu i izgradnji održivih gradova i zajednica., rekla je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Učesnici i učesnice skupa su zatim predstavili rezultate sistemske podrške uključivanju rodne perspektive u oblasti klimatskih promena i složili se da je važno pre svega podići nivo odgovornog ponašanja u stvaranju rodno odgovornog i klimatski odgovornog društva.

Okrugli sto “Rodna ravnopravnost, klimatske promene i zajednica” je organizovala Agencija UN Women u Srbiji u okviru saradnje na implementaciji rodnih elemenata u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %