Ekologija

„Domaćinstvo koje su laste izabrale“

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Seoske laste, jedan su od vesnika proleća. Domaćinstva gde su svile makar jedno gnezdo, mogu se nadati da će im laste doneti i nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza. Ostali učesnici u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojitu vaučer za kupovinu sadnica voća. Prijave su otvorene do 7. juna 2021.

„Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način ugrožena. Preti im nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje:

 „Zato želimo da pohvalimo i nagradimo mala domaćinstva. Ona svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode“.

Seoske laste nemaju gde da sviju gnezdo?

Intenzivna poljoprivreda, čiji nagli razvoj počinje sredinom prošlog veka, dovela je do gubitka različitih tipova staništa što je uzrokovalo smanjenje brojnosti biljnih i životinjskih vrsta. Primer negativnog uticaja promene poljoprivrednih praksi je zamiranje tradicionalnog stočarsva koje uključuje ispašu domaćih životinja na travnim površinama. Zarastanjem i preoravanjem pašnjaka, nestaje jedan čitav travni ekosistrm.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri nabrojane stavke.

Kako prepoznati seosku lastu?

Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 062/15-69-665 do 7. juna 2021. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna 2021. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati ovde.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %