Ekologija

Međunarodni dan bicikla

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Danas se u svetu obeležava svetski dan bicikla. Nakon nekoliko inicijativa  Generalna skupština  Ujedinjenih nacija,  je 12. aprila u Njujorku rezolucijom proglasila 3. jun kao Međunarodni dan bicikla. Svetski biciklistički savez (WCA) i Evropska federacija biciklista (ECF) su predlagali usvajanje ovakve rezolucije od 2016. godine. Generalni sekretar dr Bernard Ensink ispred Evropske federacije biciklista rekao je ovim povodom:

„Bicikliranje kao izvor društvenih, ekonomskih i benefita životne sredine spaja ljude. WCA i ECF su izuzetno radosne zbog ove rezolucije. Rezolucijom Ujedinjene nacije priznaju doprinos bicikliranja ka postizanju ciljeva održivog razvoja.“

Foto: http://www.radiostudent.hr/medunarodni-dan-bicikliranja-na-posao/

Osim zdravih stilova života, „Dan bicikla“ se vezuje i za drogu LSD. Ovaj „međunarodni praznik“, kako ga neki nazivaju, posvećen je danu kada je dr Albert Hofman prvi put probao LSD i tom prilikom vozio bicikl kući iz svoje laboratorije u Bazelu u Švajcarskoj. Događaj se desio 19. aprila 1943. godine, tri dana nakon što je lekar postao svestan psihodeličnih svojstava LSD-a. Tog dana lekar je progutao 250 mikrograma LSD-a i zamolio asistenta da ga otprati do kuće. Događaj je ostao zabeležen kao prvi „esid trip“ u istoriji.

Subotica grad bicikla

Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o popularnosti ovog ekološkog prevoznog sredstva u gradu, nazvanim „Panonska dama”.  Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla, koje je i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki.

http://volimpodgoricu.me/2015/08/26/podgorica-u-petak-nocna-voznja-biciklima/

Subotica je  drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i u proteklih skoro deset godina. U proteklom periodu mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine. Ovo je posebno značajno ako znamo da da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.

SiBike-zeleni talas za bicikliste

Kako bi se u saobraćaju uspostavila bolja kontrola i zeleni talas ne bi smetao biciklistima, „Siemens” je izradio novu tehnologiju u okviru koje sada postoji zeleni talas i za vozače bicikala – za početak samo na nemačkim ulicama. U najvećem broju slučajeva, zeleni talasi su usklađeni sa prosečnim brzinama automobilskog saobraćaja, pa znatno sporijem biciklističkom saobraćaju ovo podešavanje donosi malu korist.

Biciklista putem aplikacije za mobilni telefon može da zada komandu za uključivanje zelenog svetla i na taj način još brže stigne na svoj cilj. Kada se biciklista sa SiBike  aplikacijom približi raskrsnici, semafor u roku od nekoliko sekundi uključuje zeleno svetlo tj. produžava zelenu fazu. SiBike koristi prednosti tehnologije satelitske navigacije. Pametni telefon vozača bicikla određuje njegovu poziciju putem GPS signala i proverava da li bicikl prolazi virtuelnu okidnu tačku ranije utvrđenom brzinom. Nakon što aplikacija prijavi aktivaciju okidne tačke saobraćajnoj centrali, saobraćajna centrala izdaje komandu upravljaču semafora. Za sprovođenje ovog projekta nije potreban nikakav građevinski poduhvat – dovoljna je mala izmena u programiranju semaforskih uređaja.

Kako fukcioniše SiBike sistem pogledajte ovde.

Ivan Sarić. Foto: Dejan Malagurski.

U Subotici se nalazila i jedna od najpopularnijih i najstarija jugoslovenska fabrika za proizvodnju bicikala „Partizan”, koja je bila i inicijator popularne manifestacije „Trimbi”. Podignuti su i spomenici poznatim sportistima i biciklistima Lajošu Vermešu i Ivanu Sariću.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %