Vojvođanke u sportu

Bacačica koplja- Adriana Vilagoš svetskog glasa

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša je bacačica koplja koja je rezultatima postala pravo čudo od deteta. Već sa 17 godina postigla je zavidne rezultate u bacanju koplja i šampionka  u konkurenciji mlađih seniorki. Bacanjem koplja je počela slučajno da se bavi, jer je njena prva ljubav bio rukomet,  a sada se smatra svetska rekorderka u bacanju koplja u svojoj uzrasnoj kategoriji.

Evropska šampionka u bacanju koplja u konkurenciji mlađih seniorki  u sa rezultatom 60,22 metra,  od nedavno se nalazi i na vrhu svetske rang liste devojaka do 20 godina, sa rezultatom od 60.46. Bacanjem koplja je počela da se bavi slučajno.

Od rukometa do bacanja koplja

“Bacanjem koplja sam počela slučajno da se bavim. Prvo sam trenirala rukomet, i trener je primetio da imam jak šut. Onda počela još u osnovnoj školi da se bavim  vortekstom. Onda sam trebala da biram da li da ostavim atletiku i probam drugu discipline i tada sam zavolela koplje”, objašnjava uz osmeh  Adriana Vilagoš, bacačica koplja.

Adriana se nada da će nakon  Gimnazije koju pohađa u Bačkoj Topoli da upiše fakultet u Srbiji. Za sada nema ambicija da napusti zemlju i želi da ostane i brani boje Srbije .Bacanje koplja za nju je neopisiv osećaj.

“Najbolje osećam kada gledam kako koplje leti i pogodim i lepo leti u tačku”, dodaje Adriana.

 Najveća podrška joj je majka koja se u  mladosti bavila rukometom. Položila je ispit  za trenera bacanja koplja i postal mentor svojoj ćerki. 

“Bilo je jako teško jer nikada nisam znala kako se baca koplje. Naz dve smo puno vremena proveli pred televizorom, internetom, gledali kako drugi bacaju koplje. Naz dve smo sastavile tehniku koja Adriani najbolje odgovara, kako bi mogla  najdalje i najbolje baca koplje”, rekla je  Derđi Vilagoš, Adrianina majka i trener.

Adriana kaže da je zadovoljna do sada postignutim rezultatima i da će u budućnosti biti još bolja. Najveći uzor joj je aktuelni svetski rekorder Jan Železni čije koplje je letelo čak 98.48.

Svetska rekorderka u bacanju koplja

Da podsetimo, ova 17-godišnja devojka već četiri godine drži najbolji rezultat na svetu u svojoj uzrasnoj kategoriji za 400 gramsko i 500 gramsko koplje. Sa većom težinom vlasnica i najboljeg rezultata na svetu do 18. godina – 68.76. To je gotovo dva metra više nego što je ikada i jedna devojčica tih godina „zarila vrh u zemlju. Ove godine Adrianu očekuju je još po jedno Evropsko i Svetsko prvenstvo. Za oba takmičenja se uveliko priprema trenirajući šest puta nedeljno u školskoj sali u Malom Iđošu, kao i na terenu obližnjeg stadiona.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u sportu“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %