Ekologija

Čišćenje plovnog puta reke Tamiša

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

U Pančevu je danas održana tradicionalna akcija čišćenje plovnog puta reke Tamiš. Akcija se organizuje već nekoliko godina pred početak nautičke sezone.

U okviru akcije čišćenja iz reke su izvađena i isečena velika debla koja ometaju sigurnu plovidbu. Obuhvaćen je potez od železničkog mosta do ušća Tamiša u Dunav (kod svetionika). Bilo je uključeno više plovila i više desetina učesnika, kao i gradski katamaran „Panuka“.

Izuzetno je bitno da se očisti plovni put zbog dobre plovidbe.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik grada Pančeva kaže da je čišćenje plovnog puta Tamiša pun pogodak. Dodaje, da veliki broj sugrađana ali i gostiju koriste gradski katamaran kako bi Pančevo videli iz jedne druge perspektive, s reke.

“Izuzetno je bitno da se očisti plovni put zbog dobre plovidbe, ali pre svega zbog bezbednosti svih učesnika u rečnom saobraćaju, tako i gradskog katamarana. Važno je da korito reke Tamiš bude čisto. Poznato je da veliki broj Pančevaca ima svoje čamce i jahte i da svoje slobodno vreme provode na reci“, rekao je Aleksandar Stevanović”, gradonačelnik Pančeva.

Stevanović: Važno je da korito reke Tamiš bude čisto.

Uklonjena stabla koja smetaju na plovnom putu Tamiša

Tokom zime određeni broj stabala je pao u plovni put i ostao je u mulju i samom koritu. Zaposleni u Turističkoj organizaciji grada Pančeva i njihovi saradnici izvadili ta debla iz korita. Očistili su plovni put i obezbedili bezbednu plovidbu ne samo za gradski katamaran „Panuka“ već i za sve sugrađane koji čamcima plove po Tamišu i Dunavu.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije grada Pančeva kaže da je vađenje stabala iz reke ometao veoma visok vodostaj. Akcija će biti nastavljena i naredne nedelje, čim vodostaj ponovo opadne.

Stoilković:Pratićemo situaciju sa vodostajem i čim se nivo reke opet spusti ponovo ćemo izaći katamaranom i čamcima na vodu.

“Tamiš je naglo nadošao u poslednja dva dana, u nekim delovima je porastao čak za metar i po. Zbog toga su neka stabla sada pod vodom i nismo mogli danas da im priđemo, ne vide se od vode. Ono što smo videli, izvukli smo iz vode, isekli u sitnije komade i deo izneli na obalu a deo pustili da ih reka odnese u Dunav. Ima još dosta stabala za izvlačenje iz korita. Iako smo prvobitno planirali da radimo tri vezana dana, sada zbog visokog vodostaja moraćemo privremeno da završimo. Pratićemo situaciju sa vodostajem i čim se nivo reke opet spusti ponovo ćemo izaći katamaranom i čamcima na vodu, da stabla koja sad nismo videli, izvučemo iz reke na obalu”, rekao je Stoilković.

Dragan Milenković, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“ Pančevo kaže da su se on i deo njihovih članova rado uključili u akciju čamcima. Plutajuća stabla,a posebna ona u mulju i vodi predstavljaju ozbiljan problem za bezbednu plovidbu.

Milenković:Plutajuća stabla,a posebna ona u mulju i vodi predstavljaju ozbiljan problem za bezbednu plovidbu.

Turistička organizacija Pančeva uvodi nove ture

S obzirom da Turistička organizacija grada Pančeva uvodi i nove ture u okviru kojih će se ploviti po Tamišu do Jabuke i Glogonja bilo je neophodno očistiti od stabala i drugog plutajućeg otpada. Bitno je očistiti plovni put kako bi se omogućio bezbedan rečni saobraćaj i povećala bezbednost putnika na katamaranu „Panuka“.

Akcija čišćenja se nastavlja.

Organizator akcije čišćenja je Turististička organizacija grada Pančeva. Ove godine u realizaciji akcije pomažu i članovi Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“. Pored njih i veliki broj volontera, aktivisti Srpske napredne stranke Gradskog odbora Pančevo, Grad Pančevo i gradska preduzeća.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %