Ekologija

Najviše EU otpada izvozi u Tursku

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Evropska unija najviše otpada izvozi u Tursku. Prošle godine ukupno je izvezeno 32,7 miliona tona otpada. To je  za tri četvrtine više nego 2004.

Istovremeno je uvoz otpada iz zemalja van Unije od 2004. pao za 10 odsto, na 16 miliona tona u 2020. To su podaci Evropske statističke službe, prenosu Beta.

Najviše otpada iz EU izvezeno je 2020., u Tursku, oko 13,7 miliona tona, tri puta više u odnosu na 2004. Izvoz otpada iz EU u tu zemlju je posebno povećan od kada je Kina prestala da uvozi neke vrste otpada iz EU.U Indiju je izvezeno gotovo 2,9 miliona tona, Veliku Britaniju 1,8 miliona, Švajcarsku 1,6 miliona, Norvešku 1,5 miliona. Navodi se i da je poslednjih godina znatno povećan izvoz otpada iz EU u Pakistan. I to sa 0,1 milion tona u 2004. na 1,4 miliona u 2020.

S druge strane, EU izvoz otpada u Kinu pao je sa maksimuma od 10,1 milion tona u 2009. na 0,6 miliona u 2020.

Eurostat navodi i da je izvoz gvožđa i čelika iz EU činio 53 odsto ukupnog izvoza. Najveći kupac bila je Turska koja je apsorbovala dve trećine izvoza te vrste otpada iz EU. EU je uvezla 4,1 milion tona otpada gvožđa i čelika od čega je gotovo trećina stigla iz Velike Britanije.

Najviše papirnog otpada izvozi se u Indiju

Kada je reč o papirnom otpadu, EU je izvezla 6,1 milion tona u 2020. Najviše je otišlo u Indiju (26 odsto), Indoneziju (20 odsto) i Tursku (15 odsto). Takođe,  EU je uvezla 2,2 miliona tona papirnog otpada pri čemu najviše (41 odsto) iz Britanije. Kako je predviđeno Evropskim zelenim dogovorom, Komisija namerava da ponovo razmotri propise EU o izvozu otpada.

“Cilj toga je da se olakša da politika EU o izvozu otpada promoviše recikliranje u EU. Cilj je da se podrži prelazak na cirkularnu ekonomiju”, navodi se u saopštenju EK.

Neki od načina za smanjenje izvoza otpada koji će biti razmotreni su bolji sistem inspekcije, mere protiv ilegalnog izvoza. Mere za sprečavanje potencijalnog štetnog uticaja izvoza otpada u zemlje van EU na životnu sredinu i javno zdravlje.

U međuvremenu je Rumunija, iako je na pretposlednjem mestu po recikliranju otpada u EU, postala preplavljena otpadom koji je najvećim delom ilegalno uvezen. Nedavno u dvorištu kompanije u zapadnorumunskom regionu Bihor nadjeno 189 tona otpada iz Italije, prenosi EU Obzerver. Državna služba za kontrolu zaštite životne sredine je ustanovila da oni koji uvoze otpad nemaju postrojenja za reciklažu i da bi otpad najverovatnije završio na divljim deponijama.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %