Ekologija

Srbija: Godišnje se proizvede 12 miliona tona otpada

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada, a čak  10 miliona se ne tretira i zagađuje životnu sredinu. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navodi da  više od  80 odsto ukupnog otpada, stvaraju rudarstvo i energetika. Komunalni otpad je zastupljen sa 2,3 miliona tona, od čega je  oko  900.000 tona otpada od hrane.

 “Otpad bi mogao da bude ponovo upotrebljen u proizvodnji ili za dobijanje zelene energije. Pošto se ne primenjuje cirkularna ekonomija,  formirano 3.500 divljih deponija, a sanitarnih samo deset.Takav pristup je dominantan u većini delatnosti, a u sektoru ugostiteljstva dovodi do stvaranja velikih količina otpada. Procenjuje se da hoteli, kafići i restorani naručuju oko 120.000 tona namirnica godišnje. Na taj način se stvara  oko 40.000 tona otpada”, naveo je u saopštenju  NALED.

Cirkularna ekonomija otvara 30.000 radnih mesta

Prema podacima NALEDA 99 odsto tog otpada završava na deponiji, gde emituje gasove sa efektom staklene bašte. Zbog toga, važno je da se uz pomoć cirkularne ekonomije otpad pretvara u resurs.Predsednica Saveza za životnu sredinu NALED-a Jelena Kiš, smatra  da  razvojem cirkularne ekonomije otvara se 30.000  radnih mesta. To su i procene Programa za uvodjenje cirkularne ekonomije do 2023., uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ).

Trenutna ulaganja u životnu sredinu u Srbiji i četiri do pet puta manja nego u zemljama EU. Iznose 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u privredi postoji veliko interesovanje za prelazak na cirkularni model ekonomije.To se posebno odnosi na one koji posluju sa medjunarodnim kompanijama.

FAO: trećina proizvedene hrane se baca

Prema podacima Organizacije Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), trećina hrane koja se proizvede u svetu nikad se ne pojede. U našoj zemlji 247.000 tona završi na deponiji.

“Jedno od potencijalnih rešenja je uvođenje fiskalnih olakšica za doniranje jestive hrane dobrotvornim organizacijama. Sa druge strane, hrana koja je nebezbedna za ljude iskoristila za ishranu životinja ili kompost. Paralelno, treba raditi i na izmeni sistema naplate odnošenja otpada koja se predaje ovlašćenom operateru ”, rekao je Slobodan Krstović, šef Jedinice za životnu sredinu u NALED-u.

Briga i životnoj sredini je neohodna i zato treba se zaposleni u ugostiljstvu obuče da pravilno odvajaju otpad u namenske kante. Potrebno je i da se započne saradnja sa operaterom koji će prikupljeni otpad zbrinuti.

Objekti koji pripremaju više od 50 obroka dnevno budu u obavezi da otpad od hrane dostave ovlašćenom operateru.

Projekat se sprovodi u saradnji sa kompanijom EsoTron i GIZ. Realizuje se program razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %