Ekologija

Prvi reciklomat u Beogradu

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Prvi reciklomat postavljen je u Beogradu. Reč je o akciji „Za naš lepši grad“, u okviru koje će u naredne dve nedelje biti postavljeno 25 reciklažnih mašina u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govorio je o značaju reciklaže i smanjenju zagađenja. On dodao I da u narednom period radiće se na podizanju svesti građana o važnosti tretiranja otpada.

Reciklomat na 25 lokacija


“Postavljanje reciklomata je naš doprinos promociji reciklaže i sortiranju otpada. Građani ovde mogu da ubace razne vrste ambalaže i u zavisnosti od toga koja vrsta je u pitanju. Zaradiće  između tri i pet dinara. Novac mogu da upotrebe kao dopunu na kartici za javni prevoz, kao dopunu za kartice mobilnog operatera „Globaltel”. Novac mogu I da doniraju  Fondaciji „Novak Đoković” ili Fondaciji za mlade talente Grada Beograd. Na taj način doprinesu da neko kome je potrebna pomoć dobije podršku”, rekao je Vesić.


Aleksandra Šmit iz kompanije „Globaltel” je rekla je da je kompanija „Globaltel” je najmlađi mobilni operater u Srbiji, ali smo odlučili da se vodimo idejom inovativnosti i društvene odgovornosti.

Goran Vesić: Kao prerađen otpad od čega će nastati nešto korisno

“ U ime kompanije  „Globaltel” zahvaljujem Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji su prepoznali važnost ove teme. Zahvalnost dugujemo i Sekretarijatu za javni prevoz, kao i Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima”, rekla je  Aleksandra Šmit.

Vesić: Treba da se podigne ekološka svest.


Promocija reciklaže i tretiranja otpada

Reciklomat će biti postavljen i u drugim gradovima Srbije.Događaju su prisustvovali sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

“Ovo je način da svi učestvujemo u projektu-reciklomat, koji je namenjen opštem dobru i da promovišemo reciklažu, sortiranje i tretiranje otpada. To će u budućnosti biti mnogo više u fokusu Grada Beograda. Da postanemo svesni da gotovo svaki vid otpada ima neku vrednost. Velika većina otpada može da postane druga vrednost – direktno preko reciklomata. Kao prerađen otpad od čega će nastati nešto korisno. Bacanjem otpada zagađujemo životnu sredinu, a možemo da uradimo mnogo korisnije stvari. Nadam se da ćemo uskoro obezbediti još reciklomata i mislim da nema razloga da građani ne prihvate ovu ideju. Reciklomati postoje u mnogim svetskim gradovima. Nastavićemo da se trudimo da promovišemo reciklažu i tretiranje otpada. Želimo da podignemo svest građana po pitanju prerade otpada jer je to jedna od ključnih stavki vezanih za smanjenje zagađenja životne sredine”,  dodao je Vesić.
About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %