Ekologija

Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

U toku je javni uvid u Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Nacrt predviđa novi režim zaštite ovog područja. Nove mere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

“Nacrt Uredbe će biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici. Pozivamo građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta. Cilj je da na  najbolji način sagledamo sve potencijalne problem. Ideja je da zadovoljimo najvažniji interes čitavog društva. To je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara”, rekla je ministarka zaštitite životne sredine Irena Vujović.

Prema njenim rečima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara. Biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.Svima koji u rezervatu „Uvac“ koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na elektro pogon.

foto: http://www.uvac.org.rs/

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu. Nalazi se na  teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.
Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode „Uvac”.  Ministarstvo je pokrenulo je postupak revizije zaštite tog područja. Zbog epidemioloških prilika  postupak odložen. Novim Nacrtom Uredbe, postupak se nastavlja.

foto: http://www.uvac.org.rs/

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %