Uto. avg 9th, 2022

U Pirotu se gradi moderan reciklažni centar. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove na izgradnji linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji. Investicija je  vredne 270 miliona dinara, za koje je resorno ministarstvo opredelilo 170 miliona dinara.

“Ulažemo u pirotsku deponiju, postaće najmoderniji reciklažni centar. Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave. Ako bi se bar 15% komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije. To je  veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada”, rekla je ministarka, ističući da je ovo značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

Reciklažni centar i pošumljavanje

Ministarstvo je opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Knjaževca, Soko Banje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

“Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu. Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte.  Pirot će dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana”, rekla je Vujović.

Projektom je predviđeno i pošumljavanje. Ministarstvo je već prebacilo gradu oko 500.000 dinara, kako bi zasadili nova stabla u naselju Novi Zavoj.

Obilazak reciklažnog centra u Pirotu.

“Kao što je ekologija među top tri prioriteta ove vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji. A vreme će pokazati da ćemo brže i efikasnije rešavati zaostale probleme iz prošlosti”, poručila je Vujović.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.