Ekologija

Ženska beloglavog supa ponovo na Uvcu

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

 Zajedničkim naporima organizacija za zaštitu i  očuvanje ptica iz Srbije i Turske, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske, omogućen je povratak ženke beloglavog supa (Gyps fulvus) iz Turske u Srbiju. Ova ženka beloglavog supa pronađena je iznemogla 12.12.2018. godine u široj okolini grada Urfa na jugoistoku Turske, blizu granice sa Sirijom, nakon što je napustila matičnu koloniju koja se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“, jednu od najvećih gnezdećih kolonija ove vrste na Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Beloglavi sup je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, delove severne Afrike, Malu Aziju, Kavkaz i jugozapadne delove Azije. Stanarica je, ali mlade ptice dosta, i daleko lutaju. Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES).

Posredstvom turske ambasade u Beogradu, avio kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan transport beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, gde se očekuje njeno prispeće u petak 12. aprila 2019. godine.

Beloglavi sup je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, delove severne Afrike, Malu Aziju, Kavkaz i jugozapadne delove Azije.

Nadležni organi u Srbiji i Turskoj izdali su CITES dozvole neophodne za izvoz i uvoz ove ptice. Postupak povratka ptice u Republici Srbiji vodi Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Ptica će po dolasku na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu nakon okončanja kontrole na graničnoj ispostavi, biti transportovana u Specijalni rezervat prirode „Uvac“, gde će određeno vreme boraviti u prihvatnoj volijeri radi stručnog praćenja i adaptacije, do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu. Puštanje beloglavog supa nazad u matičnu koloniju na Uvcu će se izvršiti u skladu sa merama i uslovima zaštite prirode.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %