Ekologija

Reciklaža elektronskog otpada u Bečeju?

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

U Srbiji će se graditi fabrika za reciklažu elektronskog otpada. U planu je da se fabrika gradi u Bečeju. Investitor je mađarski “Metal Shredder Hungary” koji se bavi reciklažom, iskorišćavanjem i trgovinom elektronskim otpadom sa plemenitim metalima, navodi “Dnevnik”.

Projekat je započet 1. januara 2021.godine potvrđeno iz Mađarskog konzulata u Subotici, listu “Dnevnik”.

“Firma će u Srbiji graditi fabriku za reciklažu elektronskog otpada zasnovanoj na ‘nula otpada’ tehnologiji. Sakupljaće se i prerađivati elektronski otpad sa plemenitim metalima kao i rendgen filmova nastalih u zdravstvu u Srbiji. Priprema projekta je već započeta  i očekuje se da će biti završen u Bečeju 2023”, navodi se u odgovoru za “Dnevnik”.

U planu je da  u okviru fabrike u Bečeju bude i istraživačka laboratorija, kancelarija i proizvodna hala. Od plemenitih metala kompanija se pre svega fokusira na izdvajanju zlata, srebra, nikla, paladijuma, koji su značajni za industrijsko korišćenje.

Prema pisanju mađarskih medija “Metal Shredder Hungary” po investicijama spada u vodeće kompanije u Srednjoj Evropi. Kompanija je  2019. ostvarila  prihod od milijardu forinti, odnosno 2,768 miliona evra.

Investiciju je sredinom marta najavio ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske Peter Sijarto. On je tada rekao da će kompanija “Metal Shredder Hungary” graditi fabriku u Vojvodini. Kao i da će  dobiti vladinu podršku od 325 miliona forinti za investiciju čija je ukupna vrednost oko 1,48 miliona evra.

Sijarto je rekao i da Mađarska trenutno ima najefikasniju saradnju sa Srbijom.

 “Što su jače naše komšije jači smo i mi”, istakao je Sijarto.

izvor: Dnevnik

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %