Ekologija

Zbog seče hrastova zatvor

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Zbog seče hrastova jedan Amerikanac osuđen je na godinu dana zatvora. Na sajtu Zelena Srbija se navodi da je zbog seče i krađe starih hrastova sa poprišta bitaka Građanskog rata (1861-1865) u blizini granice Džordžije i Tenesija osuđen na godinu dana zatvora.

“Čuvar Nacionalnog vojnog parka Čikamoga-Čatanuga u Fort Ogltorpu, u Džordžiji, izvestio je u septembru da nedostaje drveće. Park je na mestu bitke iz 1863. godine i jedne kasnije.Čuvar je rekao da je „primetio ilegalni put„. Našao je i dokaze o odvlačenju drveća iz šume na parkiralište i našao panjeve desetak posečenih stabala, uključujući nekoliko starih hrastova.Sam je postavio obične kamere za video-igre i nekoliko dana kasnije snimio čoveka koji je došao po drva. Potom se raspitao medju stanovnicima te oblasti i u pilani. U Alabami pronašao je pilanu specijalizovanoj za gradju od belog hrasta. Tako je i našao Džejmsa Darena Skota”, navodi se na sajtu Zelena Srbija.

Nakon šestomesečne istrage Amerikanac je optužen za krađu. Priveden je i prihvatio je sporazum o priznanju krivice uz kaznu od 11 meseci i 29 dana zatvora.Specijalista Ministarstva unutrašnjih poslova SAD je štetu u parku procenio na približno 60.000 dolara. Međutim, zvaničnici parka smatraju da je posečeno drveće staro više od 100 godina neprocenjivo.

Da podsetimo, Nacionalni vojni park Chickamauga i Chattanooga, nalazi se u severnoj Džordžiji i jugoistoku Tenesija. U parku se čuvaju mesta dve glavne bitke u američkom građanskom ratu. Reč je o: : Bitka za Čikamaugu i opsadu Čatanuge. Detaljnu istoriju razvoja parka pružila je Nacionalna služba parka 1998. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %