Zbog seče hrastova zatvor

Zbog seče hrastova jedan Amerikanac osuđen je na godinu dana zatvora. Na sajtu Zelena Srbija se navodi da je zbog seče i krađe starih hrastova sa poprišta bitaka Građanskog rata (1861-1865) u blizini granice Džordžije i Tenesija osuđen na godinu dana zatvora.

“Čuvar Nacionalnog vojnog parka Čikamoga-Čatanuga u Fort Ogltorpu, u Džordžiji, izvestio je u septembru da nedostaje drveće. Park je na mestu bitke iz 1863. godine i jedne kasnije.Čuvar je rekao da je „primetio ilegalni put„. Našao je i dokaze o odvlačenju drveća iz šume na parkiralište i našao panjeve desetak posečenih stabala, uključujući nekoliko starih hrastova.Sam je postavio obične kamere za video-igre i nekoliko dana kasnije snimio čoveka koji je došao po drva. Potom se raspitao medju stanovnicima te oblasti i u pilani. U Alabami pronašao je pilanu specijalizovanoj za gradju od belog hrasta. Tako je i našao Džejmsa Darena Skota”, navodi se na sajtu Zelena Srbija.

Nakon šestomesečne istrage Amerikanac je optužen za krađu. Priveden je i prihvatio je sporazum o priznanju krivice uz kaznu od 11 meseci i 29 dana zatvora.Specijalista Ministarstva unutrašnjih poslova SAD je štetu u parku procenio na približno 60.000 dolara. Međutim, zvaničnici parka smatraju da je posečeno drveće staro više od 100 godina neprocenjivo.

Da podsetimo, Nacionalni vojni park Chickamauga i Chattanooga, nalazi se u severnoj Džordžiji i jugoistoku Tenesija. U parku se čuvaju mesta dve glavne bitke u američkom građanskom ratu. Reč je o: : Bitka za Čikamaugu i opsadu Čatanuge. Detaljnu istoriju razvoja parka pružila je Nacionalna služba parka 1998. godine.