Aktuelno

Jezero Skenderevo neiskorišten turistički potencijali

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, obišao je akumlaciono jezero Skenderevo između Mišićeva i Tavankut. Jezero je poznato po čistoj vodi i okruženju, obilju ribe i zavidnoj fauni. Ivanišević je sa svojim kolegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić obišao jezera.Turistički potencijal ovog mesta nije dovoljno iskorišten.

Jezero Skederevo je specifično po velikim ribama i raznovrsnosti, ptica.

Pokrajinski sekretarijati za turizam i za poljoprivredu zajednički rade na programu razvoja seoskog turizma. Zbog toga, svakog vikenda odlaze u posetu pojedinim mestima koja imaju turistički potencijal.

“Verujem da je zadatak svih nas da pomognemo promociju ovih vojvođanskih bisera. Ako je prošle godine to bio Pačir, ove godine bismo mogli da se pozabavimo jezerom Skenderevo. Želeo bih da se zahvalim Čedomiru Božiću i gradonačelniku Subotice, jer smo zajedno formirali tim koji ima za cilj da se ovo jezero obogati određenom infrastrukturom, i da sve učinimo u interesu toga da ga poseti što više turista” rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu kaže da prirodni potencijali poput jezera Mišićevo – Skenderevo imaju izuzetan značaj za ruralni razvoj.

U okviru programa razvoja veća podrška biće data i onim udruženjima koji svoju budućnost vide i u razvoju ruralnog turizma, rekao je prilikom posete Božić.

Jezero Skenderevo raj za pecaroše

 Na jezero koje se nalazi između Mišićeva i Tavankuta mnogi iz okoline, ali i iz Subotice dolaze da pecaju. Lokalno ribolovačko društvo nastoji da jezero i njegovu okolinu održava sređenim, ali bi im za ozbiljnija ulaganja bila potrebna materijalna podrška.

Akumulaciono jezero Skendero nalazi se između Mišićeva i Tavankuta.
Pokrajinski sekretari Ivanišević i Božić u obilasku jezera.

“Dobro bi bilo kada bi dobili kante za smeće, opremu za uređenje spoljašnjeg prostora, klupe, stolove. Jutros su ovamo stigli posetioci, na proputovanju, i dobro bi bilo kada bi ljudi mogli da sednu i odmore se. Potreban je i hlad, posadili bismo stabla oko jezera, malo bi pošumili ovaj prostor, ulepšali ovo mesto”, kaže Josip Burger, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca, sportski klub „Biser“ iz Gornjeg Tavankuta.

Mišićevo je jedno od omiljenih mesta za ribolov meštana iz okoline i predstavlja jedan od bisera Vojvodine uvrštenih u u program razvoja turizma na čijoj izradi zajednički rade pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam i Sekretarijat za poljoprivredu.

Akumlaciono jezero Skenderevo nalazi se između Mišićeva i Tavankuta i poznato je po čistoj vodi, obilju ribe i predivnim pticama. Polovinu jezera čini veštačka akumulacija koja je nastala izmuljavanjem, a sada je uređena i okolina, što je i preduslov za razvoj riblovnog turizma, koji je ostao kao neiskorićena šansa Srbije, ali i Subotice i  njene okoline. Brigu o jezeru vodi grad Subotica.

Jezero Skederevo je specifično po velikim ribama i raznovrsnosti, ptica. Vole ga svi Tavankućani jer je blizu i retko je jezero koje nema zagađenje u okolini Subotice. Većinom Subotičani dolaze, jer je jedino državno jezero i nema ni jednog zagađivača koji bi narušio kvalitet vode. Nekada, jedno jezero Skenderevo, s danas branom razdvojeno branom na dva akumulaciona jezera : Mišićevo i Skenderevo. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %