Ekologija

Sat za planetu:Pokrenimo se!

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Sat za planetu ove godine obeležava se pod sloganom „Pokreni se za Planetu“. Ovogodišnja kampanje Sat za našu planetu (Earth Hour), održaće se  27. marta od 20.30 do 21.30h po lokalnom vremenu.

WWF uputio je apel za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama i gašenja svetala u stanovima na 60 minuta.   WWF ove godine poziva građane da se priključe velikom zoom događaju. koji će biti održan tokom Sata za našu planetu. Plesom uz pesmu koju je napisala i izvela Lejla Hot s nekoliko gostiju, događaj je organizovan kako bi se svi podsetili da je pokrenemo i promenimo ponašanje da bismo ublažili klimatske promene.

Sve češće smo svedoci delovanja klimatskih promena i u našoj zemlji. Već drugu godinu zaredom, sa ostatkom sveta obeležavamo Sat za našu planetu virtuelno.  Razlog je pandemija COVID-19. To nas podseća da na činjenicu da se klimatske promene ne dešavaju nekom drugom, već nama, danas i ovde.

Sat za planetu započnimo plesom

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta.

„Klimatske promene nam jasno govore da, i pored brzog tehnološkog razvoja, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode. Zavisimo od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Njihove posledice su očigledne širom naše planete. Ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana. Oni bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama borba stanovnika Srbije za čist vazduh”, kaže Duška Dimović iz WWF Adria.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije. Učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama.

Za dodatne informacije:

Ana Davičo, saradnica za komunikacije na projektu „Da nam klima štima“ (Climate Pact for Impact) WWF Adria-Srbija, + 381 63 230 686, adavico@wwfadria.org

POKRENI SE ZA PLANETU:

https://www.wwfadria.org/sr/ukljuci_se/sat_za_nasu_planetu/

Registacija za zoom događaj:

LINK

Službeni video kampanje Earth Hour:

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %