Aktuelno

Jezero Skenderevo najčistije u okolini

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Akumlaciono jezero Skenderevo je najčistije u okolini Subotice. Nalazi se između Mišićeva i Tavankuta i poznato je po čistoj vodi, obilju ribe I predivnim pticama. Pre deset godina, počelo je poribljavanje Skendereva, jer je riblji fond bio značajno smanjen.

Akunulacija jezero Skenderevo se nalazi između Tavankuta i Mišićeva.

Polovinu jezera čini veštačka akumulacija koja je nastala izmuljavanjem, a sada je uređena I okolina , što je I preduslov za razvoj riblovnog turizma, koji je ostao kao neiskorićena šansa Srbije, ali I Subotice I njene okoline. Brigu o jezeru vodi grad Subotica.

Predivna priroda i okolina same akumulacije jezera Skendereva mani sve prolaznike.

“„Jezero Skederevo je specifično po velikim ribama i raznovrsnosti, ptica. Vole ga svi Tavankućani jer je blizu i retko je jezero koje nema zagađenje u okolini Subotice. Većinom Subotičani dolaze, jer je jedino državno jezero i nema ni jednog zagađivača koji bi narušio kvalitet vode.Mogu Vam reći da poprilično lepih riba je uhvaćeno na ovom jezeru. Pre par meseci bili su neki ljudi iz Vojvodina Vode kažu da je zavladao ovom vodom bas koji je kraljica među ribama za varničarce“, kaže Goran Mihajlović predsednik Skupštine Mesne zajednice „Tavankut“.

Nekada, jedno jezero Skenderevo, s danas branom razdvojeno branom na dva akumulaciona jezera : Mišićevo i Skenderevo.

Inače, na Skenderevu je postavljen i Krst krajpuš za putnike namernike.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %